hirdetés

Hivatalból soron kívüli, rendszerszintű vizsgálatot indít Kozma Ákos alapjogi biztos, hogy kiderüljön, hibáztak-e, mulasztottak-e a gyermekvédelmi szervek a vasárnapi győri gyerekgyilkossággal kapcsolatban.Varga Judit igazságügyi miniszter is vizsgálatot rendelt el a drámai eset miatt. Azonban évek óta szenvednek a szakhatóságok, amelyek már nem kezelik rendesen ember és idő hiányában a különféle családi ügyeket, hanem csak jogászkodnak. Éppen ezért van sok családi dráma.

 

Az ombudsman – az MTI-hez eljuttatott – közleményében azt írta: sajtóhírek szerint a hétvégén egy korábban súlyos bűncselekmény, családon belüli bántalmazás elkövetése miatt elítélt, nemrég szabadult apa a nála kapcsolattartáson lévő három gyermeke közül kettőt megölt, majd öngyilkosságot követett el. A megrázó ügyben a büntetőjogi felelősség kérdését a rendőrségi nyomozásnak kell majd tisztáznia.

Korábban beszámoltunk róla, hogy bár a férfit 2017 végén öt év fegyházra ítélték, alig két évvel később már szabadlábon is volt jó magaviseletre hivatkozva, a szülői láthatás jogát pedig gyakorolhatta. A hétvégén így a láthatás során agyonverte 13 éves nevelt lányát, illetve 10 éves fiát a 6 éves lánya szeme láttára, majd magával is végzett.

A gyermeki jogok rendszerszintű védelméért külön is felelős alapjogi biztos azért indít hivatalból soron kívüli vizsgálatot, hogy áttekintse: a gyerekeket érő tragédiával összefüggésben hibáztak-e, mulasztottak-e a gyermekvédelmi szervek, megfelelően működött-e a gyermekvédelmi mechanizmus. Kozma Ákos megkeresi az ügyben érintett hatóságokat, hogy feltárja: a konkrét győri esetben kellően alapos volt-e az eljárás, szükséges lett volna-e szakemberek felügyelete a kapcsolattartásnál, továbbá megtettek-e mindent a gyerekek jogainak, érdekének és életének védelmében.

Varga Judit igazságügyi miniszter már korábban közölte: átfogó kormányzati vizsgálat elrendelését kezdeményezi, hogy egyértelműen kiderüljön, a győri gyerekgyilkosság ügyében mulasztott-e bármelyik állami szerv vagy annak alkalmazottja.