hirdetés

A G7-csúcson is napirendre tűznék Európa vezetői az amazonasi erdőtüzeket, amelyek szerintük akut vészhelyzetet jelentenek. A brazil elnök rossz néven vette az európai felhívást, és burkoltan a civil szervezeteket vádolta meg a tüzek szításával. Környezetvédők szerint viszont éppen Jair Bolsonaro volt az, aki az erdőirtások ösztönzésével hozzájárult a mostani katasztrófához.

 

Közvetve a francia elnök és a német kancellár is cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget az Amazonas esőerdőben tomboló tüzek miatt.

Emmanuel Macron és Angela Merkel szerint a kérdést a hétvégi G7-csúcsnak is napirendre kellene tűznie.

Ég a házunk. A szó szoros értelmében. (…) Lángol a Föld tüdeje – írta Twitter-üzenetében a francia elnök, aki szerint az első napirendi pontként kellene tárgyalni a kérdést a hétvégi csúcson.

Angela Merkel akut vészhelyzetről beszélt, és sokkolónak nevezte a természeti katasztrófát.

A brazil elnök viszont nem vette jó néven Macronék felhívását: gyarmatosító mentalitással vádolta meg a francia államfőt, mivel az érintett dél-amerikai országok nélkül kívánja tárgyalni a helyzetet.

Jair Bolsonaro úgy véli, hogy Macron belügyekbe avatkozik be, és politikai tőkét akar kovácsolni a történtekből.

Eközben mély aggodalmát fejezte ki a tüzek miatt António Guterres ENSZ-főtitkár is: szerinte a globális klímaválság közepette nem engedhetjük meg, hogy a Föld oxigénkészletének egyik jelentős forrása is tovább károsodjon.

A Spiegel hivatalos közlésekre hivatkozva azt írja, hogy az idei első nyolc hónapban drasztikusan nőtt a brazíliai erdőtüzek száma. Míg tavaly január és augusztus között mintegy 40 ezer ilyen tüzet jegyeztek fel, idén már több mint 70 ezret.  A BBC szerint a brazil űrkutatási intézet még ennél is nagyobb, 85 százalékos emelkedésről számolt be.

Az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA ugyanakkor azt közölte, hogy a tüzek száma idén  csaknem azonos az elmúlt 15 év átlagával.

Miért ég az Amazonas?

Az amazóniai erdőtüzek részben a szárazságra, részben az illegális erdőirtásra vezethetők vissza.

Környezetvédő szervezetek szerint a mostani katasztrófahelyzet a brazil elnök felelőssége is, mivel – teszik hozzá – Bolsonaro a földek megtisztítására ösztönözte a favágókat és gazdálkodókat. Szerintük hatalomra kerülése óta az esőerdő irtása felgyorsult.

A politikus egyébként már választási kampányában is azt ígérte, hogy csökkenti az erdők irtásáért kiszabható bírságokat, és visszafogja a környezetvédők lobbierejét.

Az elnök eközben azt sugallta, hogy a tüzeket civil szervezetek szították. Elismerte ugyanakkor, hogy ezt az állítást nem tudja bizonyítani.

A több dél-amerikai országra kiterjedő, fél Európa nagyságú Amazonas a világ legnagyobb esőerdeje. Egymillió őslakosnak, valamint hárommillió állat- és növényfajnak otthona, és kulcsszerepet játszik a globális felmelegedés  lassításában.