hirdetés

Nem lesz karácsonyi vásár a Vörösmarty téren. Legalábbis a megszokott formában elmarad a nagy adventi csődület. A vendéglátósoknak alig két héttel korábban kiírt pályázatot hirtelen visszavonta a főváros. Az még kérdéses, a kézművesek, iparművészek kitelepülnek-e a Vörösmarty térre.

 

Az már biztos, hogy adventkor Budapest közepén nem sül majd hurka és kolbász a serpenyőben, amit teával, vagy éppen forralt borral locsolhat le a vendég. De nélkülözni lesz kénytelen a lángost, a rétest és a kürtőskalácsot is a nagyérdemű.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) Nonprofit Kft. 2020. szeptember 24-én írta ki a szokásos karácsonyi pályázatot. A beadási határidő október 8. volt. A határidő lejárta előtt azonban egy nappal értesítették arról a pályázókat, hogy indoklás nélkül visszavonták a pályázatot.

A visszavont pályázatból kiolvasható, hogy idén – a koronavírus-járvány idején, amikor gyakorlatilag egyetlen külföldi turista sincs Budapesten – a Vörösmarty téren felállítandó vendéglátó-ipari egységek bérleti díját igencsak magasan szabták meg. A legnagyobb, 60 négyzetméteres pavilon bérleti díja ugyanis nettó 22 millió forint, míg a legkisebb, 12 négyzetméteres pavilon bérleti díja nettó 8 millió forint lett volna.

Ezt az összeget kellett volna kigazdálkodni a pályázóknak. Mindezt röpke hat hét alatt, mivel a tervek szerint idén a vásár csak november 20-án nyílt volna meg – ehhez képest tavaly már november 8-tól várták a vendégeket, azaz csaknem két hónapon át.
Mindezt megfejelték volna idén egy burkolt áremeléssel is.

A rendezvény színvonalának támogatása és biztosítása érdekében ugyanis speciális díjakat és hozzájárulásokat vezettek volna be. Villanyvezeték kiépítési díjat, valamint hulladékkezelési és takarítási hozzájárulást is beszedtek volna, pavilononként több százezer forintot, amire korábban nem volt példa.

Egy kisebb lakás árát elkérnék a terület pár hetes bérleti díjaként, miközben a Belvárosban külföldi turistát mutatóba sem lehet látni, és félő, hogy a helyzet karácsonyig sem nagyon változik. Attól tartok, elfelejtettek számolni, pancser pályázatot írtak ki – háborgott egy üzletember a kérdésünkre.

Az általunk megkérdezett vendéglátósok amúgy Bán Teodórát sírják vissza, a nonprofit cég korábbi főnökét, mondván: az ő vezetése alatt rendben, kiszámíthatóbban mentek a dolgok.

Érdekes, hogy mindeközben a Vörösmarty téri kézműves vásár pályázatát egyelőre nem vonták vissza. A kiírásban ismételten hangsúlyozták, hogy kézműves és gasztronómiai vásárra neveznek, ahol még gasztronómiai programok is lesznek.

( V.ZS. )