hirdetés

Úgy tűnik lőttek az adatforgalom nélküli Facebookozásnak, Viberezésnek, és Messengerezésnek. Fizetni kell ezután vége az ingyenes szép chats napoknak.

 

A jövőben jelentős változás elé számíthatnak azok a mobilinternetezők, akiknek nincs korlátlan mobilinternetük, és eddig adatforgalom nélkül használhatták a Facebookot, illetve az olyan ismert chatszolgáltatásokat, mint a WhatsUp, a Messenger vagy éppen a Viber.

Az európai távközlési felügyelet, a BEREC nemrég frissítette a hálózatsemlegességre vonatkozó irányelveit, és betiltotta azt a gyakorlatot, amely bizonyos alkalmazásokat vagy alkalmazáskategóriákat mentesít az internetszolgáltatók által megszabott adatkorlátok alól.

Ez azt jelenti, hogy egyes, eddig ingyenesen, adatforgalom és adatforgalmi díj nélkül használható alkalmazások is fogyasztják majd a mobilnetet, ami egyesek számára további költségekkel is járhat, hiszen a mobilnet így hamarabb elfogy.

Az új szabályozás egyébként azután született, hogy az európai bíróság kimondta: az európai internetszabályozás a forgalom egyenlő, megkülönböztetés nélküli bánásmódját írja elő, amit sért, hogy egyes szolgáltatók különbséget tesznek az internetforgalom típusai között, és vannak zéró tarifás opciók – írja a leet.hu.

( CS.T.)