hirdetés

Már csak december végéig vásárolhatunk visszaváltható szódapatront, amivel így egy több évtizedes hagyomány tűnik el. A gyártók döntöttek így.
patronNagy valószínűséggel a húszas éveiben járó, és idősebb olvasóink többsége ivott már visszaváltható patronból és szódásszifonnal készült buborékos vizet vagy szörpöt. Míg 30-40 éve évi 300 millió ilyen patront vásároltunk, addig mostanra ennek töredékét, 10 millió darabot veszünk. Ezzel a gyártók mostanra ráfizetnek az előállításával. Ráadásul az elmúlt években a piacra több hasonló termék is betört. A palackozott szénsavas ásványvizek már régóta hatalmas eladásokat produkálnak, de a szódagépek is egyre keresettebbek.
Ezek miatt a cégek úgy döntöttek, hogy leállítják a visszaváltható szóda- és habpatronok előállítását – ezzel búcsút intve az ötvenéves technológiának.

Azonban nem kell megijednie, ha továbbra is így szeretne szénsavas vizet készíteni, ám azért sokkal mélyebbre kell nyúlnia a zsebében. Lesz ugyanis eldobható patron, ami a mostani visszaváltható, tízdarabos dobozok 312–400 forintja helyett 999–1250 forintba fognak kerülni. A hvg.hu számítása szerint ezzel egy liter szénsavas víz előállítása 100 forint lesz, ami a palackozott társai árának másfélszerese.