hirdetés

Önkéntes határvadászokat és migráns elfogókat szervezett Magyarország megvédésére, most azonban emiatt vádat emeltek ellene. Közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezése miatt emelt vádat Vass István Mátyás és társai ellen a Csongrád Megyei Főügyészség.

 

afgan-menekultekA határozatuk alapján Vass 2015. július 22-én Ferrum István felhasználói profillal hozta létre a “Hunyadi Önkéntes Határvadász Egység” nevű facebookos eseményt, ahol olyanok jelentkezését várta, akik a szerb határ menti településekről kutyás, lovas felderítő és járőrszolgálatot, valamint ezen személyek ellátását vállalják.

Emellett még “harcosokat” is keresett, akik “megerősített, gyors-reagálású [sic!] egységekben vállalják a betolakodók feltartóztatását, és határon túlra kényszerítését”.

A dologból végül semmi sem lett, a 2015. augusztus 2-án reggel 8-ra meghirdetett gyülekezőre nem jött el senki. Ez azonban nem szegte Vass kedvét, aki ezután újabb eseményt jegyzett be, ezúttal “Hunyadi Önkéntes Készenléti Határvadász Zászlóalj” néven, ahol azt írta, hogy “a hatóságok képtelenek a migráns helyzetet elvárható módon kezelni”.

Az ügyben eredetileg a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség indított eljárást, de december 28-án a Sipos és Szegedi elleni nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette. A Vass elleni eljárást 2017. február 16-án azért szüntették meg, mert a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése. Ez utóbbi határozatot hivatalból vizsgálta felül a megyei főügyészség, amely határozatában hatályon kívül helyezte a megszüntető határozatokat.

Vádemelésre utasították a járási nyomozóügyészséget, a nyomozást pedig áthelyezték a két gyanúsított lakhelye szerint illetékes Dunakeszi Ügyészségre.