hirdetés

Volodimir Zelenszkij elnök március 13-án, vasárnap késő este nyilvános beszédében ismételten felszólította a NATO-államokat, hogy segítsenek Ukrajnának megvédeni egét az orosz bombázóktól és rakétáktól, ellenkező esetben légi csapásokat mérnek a NATO területére majd az oroszok.

 

Zelenszkij megjegyzései az Orosz Föderáció (RF) légicsapása után jelentek meg, amely az ukrán hadsereg Lvivi kiképzőközpontja ellen irányult. A bombázás a lengyel és a szlovák határtól 25 kilométerre történtek. A bázisra 30 rakétát lőttek ki, amelyben 37-en meghaltak és 134-en megsebesültek.

„Tavaly azt mondtam a NATO-vezetőknek, hogy ha nem lesznek komoly megelőző szankciók az oroszok ellen, az háborúhoz fog vezetni. Igazunk volt” – mondta Zelenszkij.

„És most ismét megismétlem: ha nem zárják be az egünket, csak idő kérdése, mikor esnek az orosz rakéták az Önök területére. A NATO-országok polgárainak otthonaiban” – mondta.

Zelenszkij és más magas rangú tisztviselők az RF Ukrajna elleni inváziója kezdete óta kérelmeket írnak az Atlanti Szövetséghez, hogy az ukrán légteret tegyék repülési tilalmi zónává NATO-repülőgépek segítségével, vagy biztosítsanak Ukrajnának légvédelmi rendszereket, hogy megvédhesse magát az orosz légierőtől.

Bár az Ukrán Fegyveres Erők (UAF) saját becsléseik szerint több mint 150 rádiófrekvenciás helikoptert és harci repülőgépet lőttek le az immár 19 napja tartó háborúban, az RF légierő most szabadon működik Ukrajna egén. Annak ellenére, hogy a Kreml azt állítja, hogy csak katonai célpontokat találtak el, az RF légicsapások elsődleges célpontja több mint egy hete az ukrán polgári otthonok és vállalkozások voltak.

Zelenszkij rámutatott a közelmúltban végrehajtott RF légicsapásra, amely súlyos károkat okozott a Donyeck régióban található Szvjahtohirszk kolostorban, bizonyítékaként annak a Putyini stratégiának, hogy Ukrajnát polgári épületek légi bombázásával akarják legyőzni. Azt állította, hogy csak szerzetesek és menekültek tartózkodtak a vallási komplexumban, amikor az orosz légierő március 12-én bombázott.

Zelenszkij azt mondta a nézőknek, hogy Kijev tárgyal Moszkvával egy esetleges tűzszünetről, sőt a háború befejezéséről is , de ennek feltétele az ukránok biztonságának abszolút garanciája.

Ukrajna 1994-ben egy budapesti megállapodás keretében átadta nukleáris fegyvereit, cserébe nemzetbiztonsági garanciákért az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország részéről. A megállapodás minden aláírót kötelezett Ukrajna határainak tiszteletben tartására, de nem határozta meg, hogy mit kell tenni, ha az aláírók egyike maga sérti meg Ukrajna határait.

„Valódi garanciákra van szükségünk – nem úgy, mint Budapesten ” – mondta Zelenszkij.

 

( Nagy A.)