hirdetés

Újra Swiss Business Day
2017-11-15 21:57

2017. november 22-én negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara legfontosabb üzleti fóruma, a Swiss Business Day, amelynek a Várkert Bazár ad otthont. A hazánk gazdaságát gyarapító svájci cégek idén ősszel az Innováció és Tehetség témájával várják az érdeklődőket. A kiállító cégek online kutatásunkban nyilatkoztak az innovációhoz fűződő viszonyukról.
swiss logoAz innováció és a tehetség kéz a kézben jár. A Swiss Business Day kiállításon részt vevő svájci cégek ügyvezetői nem reprezentatív kutatásunkban elmondták, hogy 72 százalékuk tervez létszámbővítést a 2018-as üzleti évben. Többségük, a válaszadók 89 százaléka felsőfokú végzettségű munkaerővel bővítené csapatát. Az innovációra vonatkozó válaszaikból kiderült, hogy tízből hat svájci cég áldoz kutatásra és fejlesztésre, valamint 53 százalékos arányban foglalkoznak tehetséggondozással és mentorprogramokkal. Emellett a Swiss Business Day kiállítói igyekeznek maguk gondoskodni a megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkező munkaerő biztosításáról; 29 százalékuk lehetőséget ad az egyetemi hallgatóknak duális képzési rendszerbe való belépésre. Mindazonáltal egy svájci élelmiszeripari cég globális kezdeményezésének részeként 2014-ben hazánkban is elindult egy egyedülálló gyakornoki program, amely átível az üzleti, a kormányzati és a civil szektoron. Célja, hogy a fiatalok a megfelelő tudással és készségekkel felvértezve vágjanak neki a munka világának és így hozzájáruljanak a magyar gazdaság versenyképességéhez és növekedéséhez.
A Swiss Business Day kiállításon regisztrált cégek törekednek a tehetséges szakembereket nem csak megszerezni és folyamatosan képezni, hanem nemzetközi munkatapasztalathoz segíteni: 50 százalékuknál van lehetőség külföldi munkatapasztalat megszerzésére rövidebb-hosszabb időre. A kollégák megtartásának népszerű eszköze a béren kívüli juttatások biztosítása, melyek közül a közlekedési támogatás és képzési hozzájárulások a leggyakoribbak – a megkérdezett kiállító svájci cégek 72 százalékánál elérhetőek ezek a kedvezmények.

Az innováció haszna sokszor túlmutat a statisztikán: megszámlálhatatlanul sokan köszönhetik gyógyulásukat svájci hátterű gyógyszercégek világszínvonalú gyógyszereinek. Ezen vállaltok vezetői szerint a Magyarországon végzett klinikai vizsgálatok nagyban hozzájárulnak a gazdaság fellendüléséhez, adóbevételt és járulékokat képeznek az államháztartásnak olyan munkával, amelyben az átlagosnál jóval magasabb a hozzáadott érték.

Emellett számtalan tradicionális magyar márka svájci befektetőnek köszönhetően él és fejlődik, mint például a Boci csoki és a Zsolnay-porcelán. A világszínvonalú svájci technológia és a magyar szakemberek áldozatos munkájának eredményeképpen exportálják Sárospatakról szinte az egész világba a legjobb minőségű fúrófejeket.

Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara
A Swisscham Hungary Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara 1995-ben alakult, teret biztosítva a két ország gazdasági és kereskedelmi együttműködéseinek. Tagjaink között svájci kötődésű vagy svájci tulajdonú vállalatok találhatók. A kamara több mint 100 szervezettel áll tagsági viszonyban, úgy multinacionális cégekkel, mint kis- és középvállalatokkal. Rendszeres időközönként megrendezésre kerülő konferenciákkal, tanácsadással, üzleti reggelikkel, kerekasztal-beszélgetésekkel állandó szakmai fórumként és támaszként segíti tagjait és a két ország közeledését.
FACEBOOK: https://www.facebook.com/SwisschamHungary2017BusinessDay/
HIVATALOS HONLAP: http://swiss-business-day-2017.swisscham.hu/