hirdetés

Karácsony Gergely főpolgármester hatásköre ismét gyengült. A budapesti főterek elvétele, államosítása  után úgy tűnik folytatódik a belvárosi utcák kormányhoz való csatolása. Ezeket még nem vették el Budapesttől csak a kezelői jogok gyakorlása kerül az államhoz.

 

A Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg az a törvénymódosítás, ami szerint megváltozik a fővárosi önkormányzat kezelésében lévő főútvonalak, közutak és közterületek kijelöléséről szóló 2012-es kormányrendelet. Ennek értelmében szeptember 1-től 18 belvárosi közterületet lehúznak a főváros kezelésében álló utak, terek listájáról, köztük a Városház utcát is, amiben a főpolgármesteri hivatal székel.

Az érintett területek: Arany János utca az Október 6. utca – Hercegprímás utca között, Bárczy István utca a Károly körút – Városház utca között
Báthory utca a Hold utca – Szemere utca között,  Báthory utca a Vértanúk tere – Szemere utca között, Gerlóczy utca a Károly körút – Városház utca között, Hercegprímás utca a Arany János utca – Bank utca között, Hold utca a Bank utca – Báthory utca között, Honvéd utca a Szent István körút – Báthory utca között, József nádor tér a József Attila utca – Szende Pál utca által határolva, Nádor utca a Vértanúk tere – József Attila utca között, Petőfi tér a Március 15. tér – Apáczai Csere János utca által határolva, Podmaniczky Frigyes tér, Szemere utca az Alkotmány utca – Szent István körút között, Szervita tér a Petőfi Sándor utca – Bécsi utca által határolva, Városház utca a Bárczy István utca – Gerlóczy utca között, Vértanúk tere, Vörösmarty tér, Apáczai Csere János utca a Petőfi tér – Szende Pál utca helyett Petőfi tér – Wekerle Sándor utca közöttig

Ez némileg más, mint a négy prominens budapesti köztér (pl. a Vörösmarty és a Széchenyi tér) korábbi államosítása, mert itt nem a tulajdonjog változik, csak a kezelői jog, tehát például az utak felújításával már nem a fővárosnak kell bajlódnia. A módosítás oka nincs részletezve a közlönyben.

 

( Cs.T.)