hirdetés

Tompaorrú krokodilok születtek Szegeden ismét. A vadaspark 2008 óta vesz részt a tompaorrú krokodilok európai törzskönyvi programjában. Azaz némi túlzással mondhatjuk, hogy ezen krokodilok fogságban lévő bölcsője Szeged lett, amelyeket magunk is megcsodálhatunk.

tompaórru krokodil

A hüllők tenyésztése sikeres volt, és akadt olyan esztendő, amikor – az állatkertek nemzetközi adatbázisának adatai szerint – csak a Tisza-parti városban keltek ki fogságban törpe krokodilok. A gondozók korábban biztosra mentek, és a tojásokat kiásták az anyaállat által épített költődombból, majd keltetőbe helyezték. A törzskönyvi program vezetője Szegeden járva azonban alkalmasnak találta a krokodilok bemutatóhelyét arra, hogy akár ott is kikeljenek krokodilok. A próbálkozás sikerrel járt, és a gondozók az egyik reggel három egészséges krokodilfiókát fedeztek föl a medencében, a tojásmaradványok mellett. Kikelésük után az apró hüllőket anyjuk vitte a vízhez, és a szülők azóta is gondozzák őket, ahogy az a krokodilféléknél szokás. Fejlődésüket a látogatók is követhetik, a teljes krokodilcsalád megfigyelhető az állatok bemutatóhelyén.

A tompaorrú krokodil az egyik legkisebb növésű krokodilféle, testhossza 150-190 centiméter, tömege 22-30 kilogramm. A mérete ellenére tekintélyt parancsolóan erőteljes testfelépítésű hüllő Nyugat- és Közép-Afrika trópusi területein él, elsősorban halakkal táplálkozik. A kicsinyek apró állatokat, gerincteleneket és kis halakat esznek, kezdésként a gondozók rovartáplálékot biztosítanak számukra. A legtöbb krokodilt a bőréért irtják, jobb esetben tenyésztik. A tompaorrú krokodil e célra nem hasznosítható, azonban húsát szívesen fogyasztják, és emiatt vadásszák is, veszélyeztetettségének ez az egyik fő oka, számuk ma már a különböző becslések szerint csupán 25 és 100 ezer közé tehető.

A világ állatkertjeiben közel kétszáz egyede él.