hirdetés

Tűzifa csalók buktak le
2023-02-08 22:42

Már tűzifával is csalnak. Akárcsak réges régen a szénnel. Kevesebbet adnak a vevőknek a szélhámosok, de a Nébih most résen volt. Ne feledjük hiteles cégtől, fateleptől vásároljunk.

 

Közös akcióban értek tetten egy facebookos tűzifa-csalót a Nógrád Vármegyei fogyasztóvédelmi hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei – közölte a hivatal az MTI-vel szerdán.

A tájékoztatás szerint az eladó a próbavásárláskor a kifizetett mennyiségnél lényegesen kevesebb fát adott át, amelynek a származását sem tudta igazolni, így a Nébih hatósági zár alá vette a tűzifát. A hatóságok 5 köbméternyi tűzifát rendeltek egy facebookos profillal rendszeresen hirdető személytől. A csaló és társa előre egyeztetett időpontban és helyszínen jelentek meg zárt kisteherautójukkal, a megrendelt fáért pedig 250 ezer forintot kértek. A tűzifa vételárának kifizetését követően a hatóság képviselői felfedték magukat. Az igazi meglepetés azonban csak ezután következett: a leborított fa alig valamivel több mint 2,5 köbméter volt, azaz a megrendelt fa felét adták volna át a teljes vételárért a vevőnek.

Az ügyben a fogyasztóvédelmi hatóság külön eljárást indított.

Kiemelik: az eset ismét rávilágít a Facebookról történő vásárlás kiemelt kockázatára. Tűzifa beszerzése során célszerű a már régebb óta működő, megbízható és ismert kereskedőket előnyben részesíteni – hangsúlyozta a Nébih.