hirdetés

Csütörtökön hallgatta meg Trócsányi László magyar biztosjelöltet az Európai Parlament jogi bizottsága. Ez a bizottság még csak a valódi szakbizottsági meghallgatások előszobája, ugyanis csak azt vizsgálták, van-e bármilyen összeférhetetlensége a biztosjelölteknek, így a volt igazságügyi miniszternek. Trócsányi azonban még reménykedhet, hogy mégis biztos lehet az EU-ban.

Az uniós bővítésért felelős biztosi posztra jelölt Trócsányit pedig leszavazta a bizottság, mert a politikus nem tudta megfelelően igazolni, hogy nincs pénzügyi összeférhetetlensége a biztosi munkájával kapcsolatban.

Trócsányi meghallgatását a Zöldek kezdeményezték, mert nem elégedtek meg a titkársági beszámolókkal, írta még szerdán Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője. Trócsányival az volt a probléma, hogy a bizottságnak azt írta, a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodában alapításakor egyharmados tulajdonrésze volt, amely mára nullára csökkent, ezzel kapcsolatban azonban kételyek merültek fel. A Momentum ráadásul szerzett egy olyan szerződést, ami szerint nem igaz, hogy az ügyvédi iroda nem kapott kormányzati megrendelést 2014 és 2019 között, ahogy azt a jogi bizottságnak írta levelében Trócsányi.

A miniszter nevével fémjelzett ügyvédi iroda kormányzati és állami megbízásairól a sajtó is rendre beszámolt. Tavaly például kiderült, hogy a Miniszterelnökség megbízta a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodát a magyar fél képviseletével abban a perben, amelyet Ausztria indított az Európai Bizottsággal szemben az Európai Bíróságon, a paksi bővítéshez nyújtott magyar állami támogatás jogszerűségét és az ahhoz adott uniós jóváhagyását kifogásolva.

Kormányzatinak nem, de állami megbízásnak mindenképp minősült az is, amikor a Magyar Nemzeti Bank 2014-ben bruttó 98,5 millió forintot, 2015-ben pedig pedig bruttó 39 millió forintot fizetett az iroda szolgálataiért.

A Fidesz közleményben reagált a bizottsági döntésre, szerintük „a bevándorláspártiak mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák Trócsányi László biztosi kinevezését és újabb nyomást gyakoroljanak Magyarországra.”

A bizottság a román biztosjelöltet is leszavazta. A szocialista kormány által jelölt Rovana Plumb a közlekedési porfóliót kapta volna meg, de nem számolt el két, együtt egymillió euró, vagyis több mint háromszázmillió forint értékű kölcsönnel. Az egyik hitelből ingatlant vásárolt, a másikból a saját pártját támogatta.

Szeptember 30-án kezdődnének a biztosjelöltek rendes parlamenti meghallgatásai, de amíg a jogi bizottság nem hagyja jóvá a jelölést, Trócsányit nem hallgathatja meg a szakbizottság. Elsőként a jogi bizottság megoldásokra tesz javaslatot Trócsányinak, ebben benne lehetne az is, hogy másik portfóliót kapjon a jelölt. Ha nem sikerült megoldani, akkor hivatalosan is azt ajánlhatják Ursula von der Leyennek, hogy Trócsányi ne lehessen tagja az új bizottságnak.

Az Azonnali.hu-nak nyilatkozott Sergey Lagodinsky, a jogi szakbizottság zöld alelnöke. Azt hangsúlyozta, hogy a végső döntés von der Leyen kezében van, de ha úgy dönt, hogy ragaszkodik Trócsányihoz, azt meg kell indokolnia. Szerinte egyébként az Európai Néppártban is tudják, hogy Trócsányi gyenge jelölt volt.