hirdetés

Megunták az olasz vendéglátósok a koronavírus járvány rossz kezelését, a gazdasági krízist, a sok halottat, és a kormányzati semmittevést, így több ezer éttermes kezd lázadásba Olaszországban és kinyit.  Az Esti Újság úgy tudja több mint 50 ezer éttermes csatlakozott.

 

Dögöljön meg a kormány! Ezt a jókívánságot az olasz éttermesek a Libero nevű olasz napilap 2021. január 15-ei címoldalán közölték, akik „Io apro” vagyis „Én kinyitok” felkiáltással szerveztek mozgalmat, és  ki is nyitnak Olaszország-szerte. A lap azt is írja, senki nem hisz már a kormány ígéreteinek.

A mozgalomhoz ötvenezer vendéglátós csatlakozott.

Ez azt jelenti, hogy a korlátozásokat és a jelenleg érvényben lévő szabályozást figyelmen kívül hagyva ma kinyitnak az olasz éttermek, és nemcsak elvitelre szolgáltatnak, hanem az érintett vendéglőkbe és kávézókba be is lehet ülni – természetesen a megfelelő óvintézkedések betartásával: a megszokotthoz képest a távolság kétszer akkora az asztalok között.

Az olasz vendéglátósok most sokkolták be, ugyanis a három hónapja tartó bezárások miatt jelentős bevételtől estek el, már nem tudják eltartani családjukat, lehetetlen helyzetbe kerültek, ezért úgy döntöttek, mozgalmat szerveznek, és lesz, ami lesz, mától jöhet a macchiato, a ristretto, a reggeli briós, este pedig a Quattro stagioni pizza, a penne all’arrabbiata vagy a carne con insalata mista.

Ellenállási mozgalmukat figyelemfelhívásnak is szánják, és egybeesik a fogyasztók vágyával, akik már egyre nehezebben nélkülözik kedvenc reggeli kávéjukat, déli tésztájukat, de legfőképpen azt a néhány jó szót és szociális adok-kapokot, ami ezzel jár.

Én kinyitok és csatlakozom a mozgalomhoz – mondja Maurizio Porta, a torinói Blues Cafe tulajdonosa egy videóban –, mert a kormány támogatása sajnos nem elég, ennünk pedig kell. Nem lopok, csak dolgozni szeretnék, ahogy a képviselőház előtt a politikusok köré zsúfolódó újságírók is teszik. A vírus nem attól terjed, hogy most kinyitunk, hiszen három hónapja zárva vagyunk, és továbbra is jelen van. A szabályokat természetesen betartjuk, viszont enni szeretnénk a családommal, és a költségeinket is fizetni kell, például a pénztárgépét, aminek használatára az állam kötelez, és amit sajnos nem dolgozva nem tudok fizetni.

A mozgalom résztvevői a lakosság pozitív hozzáállását remélik. Természetesen nem minden bár- és étterem-tulajdonos csatlakozott az „Io apro”-hoz, az akció inverzére építő „Io non apro”, vagyis „Én nem nyitok ki” mozgalom tagjai azt mondják, ők inkább betartják a törvényeket. Attól tartanak, ha a vírus tovább terjed, vagy újabb gócok alakulnak ki a nyitás miatt, akkor a szektor végképp lehúzhatja a rolót.

Az újranyitók természetesen tisztában vannak azzal, hogy a büntetést reszkírozzák: az egyik vendéglős szerint ez 280 euró, de ennek dacára a nyitás és a tiltakozás mellett kardoskodnak. Azok az éttermek, amelyek részt vesznek ebben, honlapjukon az #Io apro hashtaggel jelzik bátorságukat. A legtöbben Emilia Romagna, Marche, Lombardia és Toscana régióban csatlakoztak.

 

(turi)