hirdetés

Ezrek árasztották el Budapest belvárosát, miután délután bejelentették, hogy a magyar kormány nem írja alá New York állammal azt a megállapodást, ami biztosítaná, hogy a CEU, vagyis a Közép-Európai Egyetem Magyarországon maradhasson.

 

ceu tüntetésA megmozdulást a Facebook-on szervezte a Momentum Mozgalom, már ott sokan jelezték, hogy részt vesznek a péntek esti tüntetésen. Az egyetem környéke, a Zrínyi utca, a Nádor utcától az Október 23. utcáig csordultig megtelt emberekkel, a helyszínen lévő kollégáink becslése szerint legalább 2000-ren lehetnek.

Elsőként Berg Dániel, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja szólalt fel, aki szerint a kormány valójában nem Soros György, hanem a kritikus gondolkodás ellen küzd.

Először a Népszabiért jöttek, aztán a CEU-ért és a civilekért, majd jött a HírTV, most már az MTA és a Corvinus is szúrja a szemüket. Azokat akarják először megsemmisíteni, akikről tudják, hogy soha nem szavaznának rájuk. Láncokba vernek minket, a tudatlanság és az apátia láncaiba, akinek ez nem tetszik, az húzhat külföldre – fogalmazott Berg.

A venezuelai Luis Cano, a CEU volt hallgatója elmondta: ő 2011 óta él az országban, ám lehet nem fog sokáig maradni. Egyszer már, a saját hazájában végignézte, ahogyan a populizmus szétrombolja a demokráciát. Meglátása szerint Magyarországon ugyanez a folyamat zajlik, és ő úgy döntött: még egyszer nem asszisztál hozzá.

Felszólalt még Gönczi Gergő, egy fiatal, aki most jelentkezett a CEU-ra, Jeney Orsolya, az Amnesty International volt igazgatója, és Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke. A beszédek este 7-kor értek véget, a tüntetők ezután rendbontás nélkül hazatértek.