hirdetés

Brutális milliárdokat kaptak a reformátusok. Az izraelita egyházak kapták a legkevesebb állami támogatást. A 88 milliárd 224 millió forintos egyházi támogatásból több mint 65 milliárd a református egyházra esik – derül ki az erről szóló kormányhatározatból.

okomenikus-reformacio-evfordulojaA Magyar Közlönyben megjelent jogszabály részletezi a támogatásokat, ezek élén a Magyarországi Református Egyház áll 30 milliárd 750 millió forinttal. Ezen túlmenően a Dunamelléki Református Egyházkerület 12 milliárd 380 millió, a Dunántúli Református Egyházkerület 4 milliárd, a Tiszáninneni Református Egyházkerület 5,2 milliárd, míg a Tiszántúli Református Egyházkerület 5,7 milliárd forinthoz jutott.

A Don Bosco Szalézi Társasága 6,4 milliárd, az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációjának Magyar Tartománya 1,2 milliárd, a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya 5,7 milliárd, míg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem 8,2 milliárd forint támogatást kapott.

Ezekhez képest az izraelita hitközségek támogatása elenyésző. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (Statusquo Ante) részesedése az egyházi támogatásokból 450 millió, míg a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközségé 7 millió forint.