hirdetés

Hiába érkezett hétfő óta két repülőszállítmány is Kínából tele egészségügyi védőfelszereléssel, köztük sebészi és speciális FFP2 és FFP3-as maszkokkal, az intézményekben, kórházak keményen spórolnak ezekkel az eszközökkel. Az egyik ok, hogy az egészségügyi alkalmazottak ilyenmaszkokban járnak értekezletre is. A másik, hogy a kórházi szarkák keményen fosztogatják a készletet és egy FFP2-es maszkért, 3-4 ezer forintot is kérnek.

 

Szigorú intézkedéseket vezettek be több kórházban is a maszkok használatával kapcsolatosan, aminek több oka van. Az egyik, hogy sokan úgy hordják, olyan helyen a kórházakban, ami nem indokolt. Például az egyik neves intézményben az orvosi értekezletre maszkban mentek az alkalmazottak. A másik oka a szigorításnak, hogy kevés van belőlük. A harmadik és legsúlyosabb ok, hogy a kórházi szarkák résen vannak és fosztogatják a készletet, a feketepiacon pedig 3-4 ezer forintért árulják ezeket.

Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójának, Polgár Csaba főorvosnak a nyílvánosságra került levele is emiatt születhetett, ami szigorú szabályokhoz köti mind az FFP2-es és FFP3-as típusú maszkok, mind a sebészi maszkok használatát.

Ambuláns ellátásban, vagy a fekvőbeteg osztályokon például alapesetben nem hordhat folyamatosan maszkot sem orvos, sem beteg. Sebészi maszkot csak az a beteg viselhet, akinek mellkasi tünete van, illetve COVID fertőzésre gyanús – fogalmaz a körlevél. Az egészségügyi dolgozók pedig csak akkor viseljenek maszkot, amikor mellkasi tünetes (köhögés, köpetürítés) beteget látnak el, vagy olyan beavatkozást végeznek, ahol váladékkal érintkezhetnek. Koronavírus-fertőzés gyanús esetben szükséges számukra FFP2-3 maszk viselése.

Az intézet műtőiben is szigorú maszkgazdálkodás működik. A műtétekkor használt sebészi maszkok elzártan tartott készletéhez csak a főműtősnőnek és helyettesének van hozzáférése. Ők osztják ki minden reggel a maszkokat, amiket a dolgozóknak két műtét között tilos „ledobniuk”, és cserélni is csak akkor lehet, ha szennyezett, szakadt a maszk.

Az ügyeletben elhasznált maszkokkal is tételesen el kell számolni, az intézmény területéről maszkokat kivinni pedig szigorúan tilos.

A főigazgatói utasítás indoklása szerint szakértői ajánlások csak akkor javasolják a maszk viselését, ha valakinek a járvány idején mellkasi tünete van, vagy ha az egészségügyi dolgozó mellkasi tünetes beteget, koronavírus gyanús vagy fertőzött beteget lát el. Az ezen kívüli használat „fölöslegesen csökkenti a készleteket”, amikre nagy szükség lesz, ha rosszabbodik a járvány.

A legutolsó hivatalos számok szerint 1,5 millió sebészi maszk, és 129 ezer speciális (FFP2-3) maszk van készleten Magyarországon, ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be hétfőn. A miniszterelnök által említett két kínai szállítmány tartalmazott ugyan még 82 ezer + 3 millió “orvosi maszkot. Ezekről azonban nem tudni, mennyi belőlük a vírus ellen komolyabb védelmet biztosító speciális maszk.