hirdetés

Éjszakai túrákat indít három erdészet a szarvasbőgés meghallgatására. A Pilis mellett a Visegrádi-hegységben, illetve a Budai-hegységben és a Gödöllői-dombságban vehetünk részt vezetett túrákban.

Lábod, 2008. szeptember 22. Bõgõ gímszarvas bika egy tisztáson a SEFAG Zrt. lábodi vadászerdészete területén. MTI Fotó: Kovács AttilaSzarvasbőgés-túrák veszik kezdetüket a Pilisi Parkerdő területén, ez az időszak a magyar erdők királyának tartott gím szarvasbika nászidőszaka, ilyenkor a hím gímszarvasok, vagyis a bikák bőgő hangot adnak és a szarvasbőgéssel próbálják magukhoz csalogatni a nőstényeket, illetve távol tartani a vetélytársaikat, ez az erdei koncert – hogyha nevezhetjük így – jellemzően az esti, majd kora hajnali órákban alakul ki.

Nos ennek az erdei koncertenk a meghallgatására szerveznek a Pilisben, a Visegrádi-hegységben, illetve a Budai-hegységben és a Gödöllői-dombságban különböző vezetett túrákat. A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője felhívta a figyelmet, a túrák erdész vagy vadász vezetésével látogathatók. Egyedül senki ne induljon az erdőbe szarvasbőgést hallgatni, egyrészt mert könnyű eltévedni, másrészt az állatokat is védjük.

Fontos időszak ez a vadállomány szaporodása és jövője szempontjából, ha avatatlanul, hozzá nem értő módon megyünk ki az erdőbe, akkor megzavarhatjuk az állatokat, ami hosszú távon problémákhoz vezet ‒ mondta Lomniczi Gergely, az parkerdő szóvivője.

Arról, hogy melyik nap hány órakor, és honnan indul a túra, mekkora a táv, mennyi az időtartama, a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján lehet tájékozódni.