hirdetés

A sokat támadott OBH elnök, Handó Tünde az Alkotmánybíróságon folytatja. A Fidesz hétfő délután közleményt adott ki ezen ügyben. Nemrég még az EU szakértői is keményen ekézték, amiért a bíróságok függetlenségébe beavatkozik.

A Fidesz és a KDNP Stumpf István korábbi alkotmánybírósági tag megürülő helyére Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét jelöli.

Mint írták, a frakciószövetség a jelölésről tájékoztatta az Országgyűlés Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottságának elnökét.
A hvg.hu azt írja, az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság hétfőn délután kettőkor ült össze, a Fidesz ezek után e adta ki a közleményt Handó jelöléséről, és mivel ők vannak többségben, nagy valószínűséggel meg is szavazzák majd Handót.

Handó jelölése nem új terv, és az sem, hogy idő előtt megszűnik az Országos Bírói Hivatal elnökének megbízatása, az ötlet legutóbb Stumpf István alkotmánybíró júliusi távozásakor merült fel komolyan. A terv még a parlamenti nyári szünet megvalósult volna, de ekkor még nem tudták meggyőzni Handót.

Az OBH elnökének idő elötti távozásához sok köze lehet az Eu vizsgálódásának.
Handó Tündét 2012. január elsejétől választották meg kilenc évre az Országos Bírói Hivatal elnökévé, és a jelenlegi szabályok értelmében nem újraválasztható