hirdetés

Egy főorvos, egy nővér és egy ápoló, valamint a kórház főigazgatója is az utcára sietett, miután múlt pénteken a Budai Irgalmasrendi Kórház bejárata előtt elütöttek egy idős nőt. Azaz, hogy nem segítettek a nénin a kórház dolgozói így nem teljesen igaz. Bár etikai és emberi lojalitásbeli kérdőjelek bőven felmerülnek az üggyel kapcsolatosan.
elgázolt néni irgalmas kórházVasárnap a 444.hu számolt be az esetről, egy olvasó beszámolója alapján. Richárd a kocsi vezetőjével próbált meg segíteni a nénin a gázolás után. Először a sofőr, később Richárd akart kihívni egy orvost a kórházból, de a recepción mindkettőjüknek azt tanácsolták, hívjanak inkább mentőt.

Ott guggoltunk a néni mellett, már visszaindultam a kórházba, hogy miért a késlekedés, mire 1-2 perc múlva kicsoszogott, zsebre tett kezekkel egy középkorú nő fehér köpenyben. Sürgettem, mire megállt, visszafordult felém és közölte: »Nyugalom, nyugalom, jön az orvos, jön, itt vagyok.«- a már recepción megismert nem törődőm hangon, nagyokat pislogva a szemüveg mögül, pedagógusi pedantériával – idézte a 444 a szemtanút.

A kórház főigazgatója szerint ők a protokoll szerint jártak el. Azaz egy kollegája Szeli Dóra belgyógyász-főorvos dolgozott az ambulancián, először ő ment ki az idős asszonyhoz, majd egy gasztroenterológus nővér és egy ápoló is a sérülthöz sietett, aztán ő maga is a helyszínre ért. A forgalmat irányította és próbálta a mentőket a megfelelő helyre terelni. A mentők rossz helyen fordultak be, és az Üstökös utcában beszorultak a dugóba, Reiter igazgató szerint lehet ezért telt nagyjából 20 percbe, mire odaértek és átvették az idős nőt, de a mentősökről az OMSZ-t kell kérdezni mondta.

Kollégáim egyébként folyamatosan beszéltek a sérülthöz és arról is meggyőződtek, hogy az állapota stabil, nincs életveszélyben, így vártuk a mentősöket. – közölte Reiter József.

Az igazgató szerint ők a hatályos jogszabályok szerint jártak el, már csak azért is, mert intézményükben nincsen traumatológia, vagyis olyan osztály, amely a súlyos sérülteket tudja ellátni. Az elütött néni feje ugyan vérzett, de az orvosok szerint nem volt számottevő, magánál volt és a légzésfunkciója is rendben volt, a protokoll szerint ilyenkor pedig mentőt kell hívniuk, hogy a sérültet a területileg illetékes kórházba szállítsák.

Reiter szerint más lett volna a helyzet, ha az asszony valóban életveszélyben lett volna. Abban az esetben a kórház intenzív osztályán vagy, ha olyan mértékű vérzése, a sebészeten segítettek volna rajta.