hirdetés

A klímaváltozás okozta, abnormális jelenségek a világ minden pontját érintik. Ezek egyik legsúlyosabb következménye, hogy bizonyos területeken néhány évtized múlva már lehetetlen lesz élni.

 

Klímaváltozás – az utóbbi időben rengetegszer hallhattuk ezt a kifejezést, ám a világ nem sok mindent tett ellene. Pedig kellene: a legutolsó előrejelzések ugyanis komoly veszélyekkel fenyegetnek.

Ebben a témában merült el jobban a Berliner Morgenpost, mely egy különleges térképet is készített: az látható rajta, hogy bolygónk mely pontjain alakulhatnak ki a mostaninál szélsőségesebb időjárási körülmények, és melyek azok a régiók, ahol ezért lehetetlen lesz élni.

Az összeállítás szerint az egyik legnagyobb problémát az emelkedő hőmérséklet jelenti, amely miatt már napjainkban is ezrek halnak meg. A forgatókönyv, amely alapján a térkép is készült, ennél magasabb, a mostanihoz képest legalább 2,5 és 3 Celsius-fok körüli hőmérséklet-emelkedést feltételez. (Ez egybevág a szakértők figyelmeztetéseivel.)
E szerint 2100-ra már a 40 fokosnál is melegebb hőhullámokkal lehet majd szembesülni, amiket így pedig egyre nehezebb lesz tolerálni – pláne, ha még magasabb páratartalom is társul hozzájuk.

Az előrejelzések szerint csak ez a probléma a Föld lakóinak mintegy 13 százalékát érinti majd. A cikkben hozzáteszik, hogy az emelkedő hőmérséklet és az egyre magasabb páratartalom ilyen szélsőséges kombinációját mindeddig csak az Egyesült Arab Emírségekben és Pakisztánban lehetett megtapasztalni. Néhány évtized múlva mindez azonban más területeket is érinthet majd.

A klímaváltozás másik, de ugyanúgy veszélyes velejárója az aszály, és az azzal járó vízhiány. Ez az óvatos becslések szerint az emberek mintegy 33 százalékát érintheti 2100-ra. Lényeges adalék azonban, hogy a súlyos vízhiány nem csupán a szárazabb régiókban okozhat majd gondot, hanem például Európában is.

A szakértők szerint az éghajlat változásával az olyan időjárási jelenségek is az intenzívebbé válhatnak, mint a hurrikánok, a tájfunok és a ciklonok. Ezek erejét a víz hőmérséklete is befolyásolja, márpedig a jelenlegi forgatókönyvek éppen azt valószínűsítik, hogy a vizek is melegedni fognak.

( Nagy A.)