hirdetés

Rosszul döntött az a magyar férfi, aki 2014-ben önkéntes katonának állt be Ukrajnában az oroszbarát erőkhöz. Két évig jó mókának tűnt a jatonásdai de a somogyi férfi végül feladta magát az ukrán hatóságoknak és csak most került haza. Itthon is eljárás indult ellene tiltott toborzás miatt. A férfi ellen a Somogy Megyei Főügyészség vádat is emelt.

 

Mónok Andrea, a Somogy Megyei Főügyészség helyettes szóvivője az üggyel kapcsolatosan közölte , hogy a férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését és állítása szerint a meggyőződése miatt ment oda.

A vádhatóság szerint a férfi az Ukrajnában 2014 áprilisában megalakult „Donyecki Népköztársaság” és „Luganszki Népköztársaság” létrejötte után úgy határozott, hogy a helyszínre utazik és akár fegyverrel is harcolni fog a kommunizmus és a „második Szovjetunió” visszaállításáért.

A férfi információkat gyűjtött az interneten keresztül, majd 2014 őszén Oroszországon keresztül Luganszk városába érkezett, ahol szerződése szerint katonai bázisokon kiegészítő munkákat (fegyverek rakodása, harci technika karbantartása) végzett a szakadár népköztársaság félkatonai alakulatainál.

A férfi 2015 júliusában Donyeck városában egy hónapos katonai kiképzésen is részt vett a „Donyecki Népköztársaság” által fenntartott fegyveres egység szervezésében, majd újabb szerződése alapján a szakadár egységek egyik lövészzászlóaljánál látott el fegyveres őrséget.

A magyar férfi 2016 februárjáig folytatta a katonai tevékenységét, amikor az illegális félkatonai fegyveres erők tevékenységében csalódva önként jelentkezett az ukrán hatóságoknál.

A férfi ellen Ukrajnában is indult büntetőeljárás, ahol a jogszabályok által nem engedélyezett fegyveres csoportban való részvétel miatt emeltek vádat ellene, ezért a férfival szemben a magyar hatóságok csak az ukrán eljárás befejezése után járhattak el. Az elhúzódó külföldi jogsegély után a nyomozás iratai végül most áprilisban érkeztek meg a Somogy Megyei Főügyészségre.

Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést kért a háborús bűncselekmény miatt felelősségre vont férfire.

( H.Sz.)