hirdetés

No para a gáz nyet, olaj nyet verzióra. Az Eu azt tervezi, hogy minden családi házon napkollektoroknak kell lenniük. Egyes becslések szerint a tetőkön elhelyezett napelemek az EU villamosenergia-fogyasztásának közel 25 százalékát biztosíthatnák, ami több, mint a földgáz jelenlegi részesedése.

 

Az Európai Bizottság RepowerEU elnevezésű terve szerint 2030-ra az Európai Unió energiájának fele megújuló forrásokból származna, ami több mint kétszerese a jelenlegi mennyiségnek. A terv több százmilliárd euróba kerülne, de a pénz nagy része az importált üzemanyagokon való megtakarításból származna. Ennek eléréséhez azonban gyors cselekvésre van szükség.

A napi.hu cikke szerint a terv részeként az EU számos intézkedést vezetett be, a hőszivattyúk elterjedési ütemének megduplázásától kezdve a megújuló energiaforrások „célterületeinek” létrehozásáig. Az intézkedések között az Európai Bizottság bevezette a napelemes tetőkre vonatkozó kezdeményezést is, amely 2029-ig kötelezővé tenné napelemek telepítését az új középületekre és kereskedelmi épületekre, valamint az új lakóépületekre.

Az európai energiarendszer átalakítása azért is sürgető, mert az EU szeretné megszüntetni függőségét az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, amelyeket gazdasági és politikai fegyverként használnak, és amelyek évente közel 100 milliárd euróba kerülnek az európai adófizetőknek, valamint az éghajlati válság kezelése, írja az Európai Bizottság e hét elején kiadott közleménye.

A REPowerEU terv részeként az EU célja, hogy 2025-ig több mint 320 GW napenergia-alapú fotovoltaikus energiát vezessen be (ami több mint kétszerese a 2020-as szintnek), 2030-ig pedig közel 600 GW-ot. A napenergia 2020-ban az EU teljes villamosenergia-termelésének mintegy 5%-át adta. A 2030-as cél eléréséhez az EU-nak évente átlagosan 45 GW-ot kellene telepítenie.

E cél elérése érdekében az EU nagyban fogadkozik a „napelemes háztetőkre vonatkozó kezdeményezésre”. Egyes becslések szerint a tetőkön elhelyezett napelemek az EU villamosenergia-fogyasztásának közel 25 százalékát biztosíthatnák, ami több, mint a földgáz jelenlegi részesedése. Az EU érvelése szerint ezek a létesítmények gyorsan telepíthetők, miközben megvédik a fogyasztókat a magas energiaáraktól, sőt a váltás a mai szinthez képest még olcsóbbá is teheti az energiát.

A terv előírja az EU és a nemzeti kormányok számára, hogy a tetőtéri napelemes létesítmények – beleértve a nagyméretűeket is – engedélyeztetésének időtartamát legfeljebb három hónapra rövidítsék le, aminek még idén meg kellene történnie. A napelemes háztetők 2027-től lesznek kötelezők az új középületek és kereskedelmi épületek, 2029-től pedig a lakóépületek esetében.

Ehhez az EU támogatási kereteket fog létrehozni a tetőtéri rendszerek támogatására, többek között energiatárolóval és hőszivattyúkkal kombinálva, 10 évnél rövidebb, kiszámítható megtérülési idő alapján. A terv a végrehajtás első évét követően várhatóan 19 TWh villamos energiával fog bővülni, majd 2025-ig összesen 58 TWh villamos energiát adna a rendszerhez.

Az Európai Bizottság az energiafogyasztás energiahatékonyság révén történő csökkentésére vonatkozó jelenlegi célt 2030-ig 9 százalékról 13 százalékra kívánja emelni. A bizottság arra is ösztönzi a kormányokat, hogy az energiamegtakarítást növelő politikákat hajtsanak végre, például az energiahatékony fűtési rendszerekre és az épületek szigetelésére kivetett adók csökkentésével.

( Predrag M.)