hirdetés

A Szigetváron megtartott központi programsorozaton, a Zrínyi Napokon mintegy ötvenezer érdeklődő vett részt. A Zrínyi musicalt pedig minden pécsi és szigetvári gyerek megnézte. Hóvári János a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság elnöke elégedett. 
zrinyi-szobor-szigetvarSoha ennyien még nem látogatták meg a Zrínyi Napokat –fogalmazott Hóvári János, aki külön örült annak , hogy az eseményeken részt vett Áder János magyar és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnök, rajtuk kívül pedig miniszterek és államtitkárok sora jelent meg a városban.

A hagyományőrzők által kétszer bemutatott kitörést a helyszínen mintegy 10 ezer ember látta, a világhálón pedig több tízezren követték az eseményt. Hóvári János a legtöbb érdeklődőt vonzó esemény részleteiről azt mondta, hogy a hagyományőrző csapatok Magyarország minden tájáról érkeztek Szigetvárra Kőszegtől Egerig. Táborukban volt, amikor mintegy 250-en voltak.

Moravetz Levente Zrínyi 1566 című rockmusicaljét szinte minden szigetvári és pécsi iskolás megnézte. Vasárnap a baranyai város szomszédságában található Turbékon több évtized után tartottak ismét búcsút, követve a 18. században elindult, de az 1970-es években elhalt hagyományt. Bábel Balázs kalocsai érsek több mint 500 embernek mutatott be szentmisét – jegyezte meg Hóvári János.

A programsorozat célkitűzéseire térve azt mondta: az emlékév a Zrínyi-hagyomány megújításáról szól és erre a magyar nemzetnek szüksége van.
 – A magyarság helytállás, kitartás és hősiesség nélkül nem maradhat fenn. Zrínyi hős katonái ugyanazok az emberek, mint a pesti srácok 1956-ban – jelentette ki.

Hóvári János a kedden Pécsett kezdődött négynapos nemzetközi történészkonferenciára utalva jelezte: az emlékév arra is lehetőséget adott, hogy a történészek új szempontok szerint nézzék Zrínyi Miklóst, a szigetvári ostromot, amelyekről számos könyv és kiadvány jelent meg.
 A pécsi tanácskozáson hét ország huszonhét tudósa vett részt, a konferencia anyagából olyan magyar és angol nyelvű kötet kiadását tervezik, amely a közvetkező évtizedekben a területtel foglalkozó kutatók alapvető kézikönyve lehet.

Áder János és Kolinda Grabar-Kitarovic szerdán a szigetvári várban új Zrínyi-szobrot avatott, a hadvezérről új képek és grafikák születtek, valamint új Zrínyi-oratórium is készült – hívta fel a figyelmet Hóvári János.
 Az eseményt övező médiaérdeklődésre térve közölte: több mint húsz külföldi – köztük horvát és török – tudósítói stáb érkezett Szigetvárra és a programokba bekapcsolódott Szigetvár hét testvérvárosa is.