hirdetés

Mintegy 60 programot, komolyzenei koncerteket, operát, operettet, színházi és táncelőadásokat, dzsesszkoncerteket, kirándulásokat, kiállításokat, családi és gasztronómiai programokat kínál a látogatóknak augusztus 12. és 21. között csaknem 40 helyszínen az idén 25 éves Zempléni Fesztivál.

 zempleni_fesztival_02Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett több zempléni település koncerttermei, szabadtéri helyszínei és műemlékei adnak otthont neves magyar szólisták, együttesek és külföldi vendégművészek produkcióinak.

Turjányi Miklós fesztiváligazgató kiemelte: a fesztivál történetében ez az első alkalom, hogy meghaladják a 100 millió forintos költségvetést. Hollerung Gábor művészeti vezető a fesztivál új helyszíneként beszélt a Tokaj Fesztiválkatlanról. Mint mondta, a fesztivált megelőzően már két programot is láthat közös produkciójukként a fesztiválkatlan közönsége: június 25-én a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában a legendás zeneszerző, John Williams legismertebb filmzenéit hallhatják, július 16-án pedig Ravel Bolerója és Orff Carmina Buranája látható a Győri Balett, a debreceni Kodály Kórus, a Csokonai Színház Kórusa és a Miskolci Szimfonikus Zenekar előadásában. Mint mondta, ezt követően a fesztiválon további két produkció látható a fesztiválkatlanban: a Budapesti Operettszínház előadásában a Mágnás Miska, Káel Csaba rendezésében pedig Rossini 200 éve bemutatott, A sevillai borbély című operája.

Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója, az opera rendezője kiemelte: céljuk, hogy szórakoztató csomagolásban mutassák be az operát, kiváló énekesekkel, kórussal és a Budafoki Dohnányi Zenekarral karöltve. Hollerung Gábor a fesztivál nyitókoncertjéről szólva elmondta, hogy augusztus 12-én a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában Mozart Sinfonia Concertantéja és Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája hallható a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. A versenymű szólistáiként Kokas Katalint és Kelemen Barnabást, az opera-előadáson Judit szerepében Meláth Andreát, hercegként Kálmán Pétert láthatja a közönség.

A fesztivál alapítója, a Liszt Ferenc Kamarazenekar augusztus 14-i koncertjére barokk szerzők legnépszerűbb műveiből válogatott programmal érkezik, szólistájuk a fiatal trombitaművész, Pálfalvi Tamás lesz. A fesztiválon több, a korábbi esztendőkben sikerrel fellépő együttes is vendégszerepel, köztük a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és a fennállásának szintén negyedszázados jubileumát ünneplő Orfeo Kamarazenekar. A rendezvénysorozat zárókoncertjén, augusztus 21-én Haydn A Teremtés című oratóriumát multimédiás előadás keretében élvezheti a közönség.

A hagyományoknak megfelelően idén is minden este szól a dzsessz. Szakcsi Lakatos Béla és a Rákfogó Emlékzenekar Mádon muzsikál, Tokajban, a Kossuth téren a Balázs Elemér Group Szőke Nikolettával lép fel, a szerencsi Rákóczi-várban Broadway-slágerek és latin muzsika szólal meg Malek Andrea és a Budapest Jazz Orchestra előadásában. A sárospataki dzsesszesteken fellép többek között Plósz Titanilla és Jörg Hegemann boogie-woogie zongorista is. A Dixie Kings of Hungary sátoraljaújhelyi programja Benkó Sándorról emlékezik meg. A dzsesszkoncertek sorát a szintén negyedszázados fennállását ünneplő Trio Midnight zárja.  A fesztivál idején rendezik meg – Hollerung Gábor irányításával – ifjú muzsikusok számára a Dohnányi Nyári Zenekari Akadémiát, valamint gasztronómiai és családi programok is várják a látogatókat. A programokról részletes információ a www.zemplenfestival.hu honlapon és a fesztivál Facebook-oldalán található.