hirdetés

Ennyi volt a Fidesz kilépett az Európai Néppártból, ahol már egyre kényelmetlenebb volt ez a közösködés. A lépéssel a Fidesz sok sok százmillió forintnyi támogatástól is elesik, amire jogosult volt a pártcsalád tagjaként. A kilépésről Orbán Viktor miniszterelnök levélben tájékoztatta az érintetteket, miután a frakció szerdán délelőtt megszavazta az új eljárásjogi szabályzatát, amivel többek között már nemcsak egy tag, hanem egy csoport frakciójogainak felfüggesztéséről is lehet szavazni. A Fidesz mint ismeretes két éve van felfüggesztve az Európai Néppárt pártcsaládjában, de az EP-frakcióban idáig aktívak maradtak a képviselőik, igaz Deutsch Tamás már fel sem szólalhatott.

 

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportja szerdán délelőtt megszavazta az új eljárási szabályzatának jóváhagyását, aminek esetére Orbán Viktor vasárnap kilépést lengetett be. 148 képviselő szavazott mellette, 28-an ellene, 4-en tartózkodtak, az elfogadáshoz kétharmados többség kellett.

A szavazás eredménye után Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke megerősítette a Twitterén, hogy a Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, és közzétette Orbán Viktor erről szóló levelét.

A Manfred Webernek, az EPP parlamenti frakcióvezetőjének címzett levélben Orbán a vasárnap elküldött, az új szabályzat elfogadásának esetére előre kilépéssel fenyegető leveléhez hasonlóan arról írt, hogy miközben több százezer európai ember kórházban van, az orvosok pedig életeket mentenek, az EPP frakcióját szerinte belső adminisztratív ügyek bénítják meg, és „megpróbálják elhallgattatni demokratikusan megválasztott EP-képviselőinket.”

A szerdai levélben Orbán azt írja, hogy a szabályzat módosításai „egyértelműen a Fidesz és szavazói ellen szólnak.” Szerinte megfosztják a magyar választókat a demokratikus jogaik gyakorlásától, ha korlátozzák a fideszes EP-képviselők lehetőségeit feladataik elvégzésére az Európai Parlament megválasztott tagjaiként.

„Ez antidemokratikus, igazságtalan és elfogadhatatlan. Ezért a Fidesz vezetése úgy döntött, hogy azonnal távozunk az EPP frakciójából.” -írta a magyar miniszterelnök.

Néhány európai parlamenti képviselő – például az osztrák Othmar Karas – már nyilvánosan kijelentette, hogy javasolná a fideszes képviselők felfüggesztését az EPP frakciójában, éppen a már jogaiból az Európai Néppárt pártcsaládjában két éve felfüggesztett Fidesz helyzetének „tükrözése” érdekében. Ezért az új eljárási szabályok alapján minden bizonnyal szavaztak volna a fideszes EP-képviselők frakciótagsági jogainak felfüggesztéséről.

Ha valakit felfüggesztenek, akkor az érinti az EPP-frakció ülésein és rendezvényein való felszólalási lehetőséget, illetve szavazati jogot; a képviselőcsoport nevében történő felszólalást; valamint az EPP-s parlamenti bizottsági helyeket, illetve jelentéstevői, árnyék-jelentéstevői tisztségeket. Az EPP frakciójának kommunikációs igazgatója, Pedro Lopez de Pablo azonban azt mondta, hogy az EPP-frakciótagok jogainak esetleges felfüggesztése egyáltalán nem érinti egy EP-képviselő parlamenti jogainak korlátozását.

A magyar kormány hamarosan az uniós bíróságon támadja meg a tavaly elfogadott jogállamisági rendeletet, amit az Európai Néppártban sokan, állítólag már a német tagok is nehezen tudnának megemészteni. Sokkal inkább ez, illetve a magyarországi események, mintsem az EPP frakciójának alapszabály-módosítása vezetett a szakításhoz.

Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegációjának elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegációjának vezetője is közleményt adott ki, amiben arról írtak, hogy jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezték a tárgyalások során, azonban szerintük a néppárti frakció alapszabálya módosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ. Szerintük a megválasztott képviselőik jogai semmilyen módon nem korlátozhatók vagy megvonhatók, a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése pedig antidemokratikus és méltatlan az Európai Néppárthoz.

Az ellenzéki pártok szinte azonnal, egymással versenyezve reagáltak a hírre, hogy a Fidesz kilépett a néppárti frakcióból.

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő pedig arról írt, hogy „megnyugvás a biztonságos és egységes Európai Unió híveinek, óriási stratégiai vereség Orbánnak az Európai Néppárt és a Fidesz szakítása.”

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András szerint „ma talán tényleg kiveti magából az Európai Néppárt a rohadt narancsot”, Orbán pedig Európától tovább távolodva Vlagyimir Putyinhoz került közelebb.

A Jobbik szerint az Európai Néppárt megszabadult Európa spionjaitól, de szerintük Orbánék „ma a Néppártot, holnap az Európai Uniót akarják otthagyni.”

Az LMP szerint véget ért a Fidesz-Néppárt telenovella első évada, de az, hogy „a pártcsaládnak tagja marad-e a Fidesz (a KDNP elmondásuk szerint igen), majd a következő szövevényes évadban derül ki.” A Liberálisok arról írtak, hogy Orbánék hivatalosan is Európa szégyenpadjára kerültek.

A Fidesz szerdán a frakcióból kilépett, de egyelőre nem egyértelmű a státusza az Európai Néppárt pártcsaládjában, ahol 2019 márciusa óta fel van függesztve, írja az Euractiv. A lap arról is ír, hogy ha a pártcsaládnak továbbra is a tagjai maradnak, az korábban nem látott helyzetet eredményezne az Európai Parlamentben.

Ha a pártcsaládból nem lépnek ki maguktól, akkor a Fidesz sorsáról egy személyes jelenlétet igénylő szavazáson lehetne dönteni, ami a koronavírus-járvány miatt egyelőre nehezen megoldható. Az Európai Néppárt a Twitterére kiírta, hogy a Fidesz jelezte a párt vezetésének kilépési szándékát a frakcióból, ezután pedig kizárási eljárással néz szembe a pártcsaládon belül is. Ezt azonban a közgyűlésnek kell eldöntenie, ami „akkor fog ülésezni, amikor a járványhelyzet ezt biztonságosan lehetővé teszi.”

Az Euractiv szerint a konzervatív, euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) 61 fős frakciójához csatlakozik a Fidesz.

Érdekes, de a Néppártnak tagja marad egyébként a KDNP EP-képviselője, Hölvényi György.

(ajtai)