hirdetés

A szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállításán bemutatják pompeji katasztrófáját, az ott élt emberek életét, mindennapjait, hitvilágát, kikapcsolódási szokásait, harcászatát. A tárlat törzsanyaga közel 120 tárgy, a pompeji feltárás anyagát őrző Nápolyi Régészeti Múzeumból érkezik. A kiállítás egyediségét, különlegességét az adja, hogy a pompeji ásatás tárgyaiból kiállítás eddig nemhogy Magyarországon, de még Közép-Kelet-Európában sem került bemutatásra, így Szeged ad először otthont ennek a páratlan értékű kollekciónak.

pompeiA tárlat fél éven keresztül, 2016 júniusától decemberéig tart nyitva és három kiállítóhelyen is a Pompeji kiállítással találkozhatnak az érdeklődők: a Móra Ferenc Múzeum főépületében, a Dóm tér szomszédságában található Fekete házban, valamint a Kass Galériában.

A Móra Ferenc Múzeumban magával a katasztrófával, a Vezúv kitörésével, a közélettel, a fürdőkkel, a színházzal, az építészettel, a mindennapokkal ismerkedhetnek meg a látogatók.

A Fekete házban a gladiátorok világa, a temetkezés és étkezés, valamint Pannónia provincia világa is helyet kap, valamint kialakításra kerül egy erotikával foglalkozó, kizárólag felnőttek számára látogatható tér is.

A Kass Galériában pedig a pompeji katasztrófa témáját feldolgozó hazai képzőművészeti alkotásokat nézhetnek meg az érdeklődők Szegeden.

Megérkezett a nyár Szegedre, és vele együtt megérkeztek az ajándék tárlatvezetések is a Pompeji kiállításra. A frissen megnyílt tárlaton csütörtökön délutánonként tartanak ajándék tárlatvezetéseket a látogatóknak. A múzeum ezeken a napokon 20 óráig tart nyitva.

Nyári nyitvatartásra áll át a szegedi Móra Ferenc Múzeum: június 30-tól csütörtökönként 20 óráig tart nyitva a Móra Múzeum, a Fekete ház és a Kass Galéria. Ezeken a helyszíneken így a kellemes nyári estéken is meg lehet tekinteni a frissen megnyílt Pompeji kiállítást.

A hosszabbított nyitvatartás mellé ajándék vezetések is járnak: a látogatók ingyenes tárlatvezetéseket kapnak belépőjegyük mellé. A Móra Ferenc Múzeum Pompeji kiállításán 17 órakor, a Fekete házban pedig 18.30-kor indulnak az ajándék vezetések minden csütörtökön.

A Pompeji kiállítás nemcsak a Vezúv 79-es kitörését, hanem a gladiátorok világát, a színházak és fürdők világát, a mindennapi életet is bemutatja a Móra Múzeumban és a Fekete házban. A Kass Galériában pedig ókori római témájú festményekkel, grafikákkal találkozhatnak az érdeklődők.