hirdetés

Több tízezren nézték végig az idei debreceni virágkarnevált szombaton: a karneváli menetben tizenhárom színes virágkocsi vonult végig a belvárosból a Nagyerdőbe, köztük különböző művészeti csoportok 1200 táncosa és zenésze teremtett fergeteges hangulatot. A karnevál 1966-óta a cívis főváros egyik legnagyobb rendezvényeinek egyike.

 

A hagyományoknak megfelelően a felvonulás előtt a város főterén felvonták a nemzeti lobogót, a Református Nagytemplom előtt pedig megáldották az újbúzából kisütött kenyeret.

A menetet ezúttal is a magyar államiság jelképeit, a Szent Koronát, az országalmát és a jogart megformáló virágkompozíció nyitotta meg, amit a Debrecen és Nagyvárad testvérvárosi kapcsolatait megjelenítő virágkocsi követett és még sok-sok látványos felvonuló, művész, és táncos.

Egyes kutatások szerint már 1905-ben volt egy látványos virágkorzó Debrecen főutcáján, amit azért rendeztek, hogy a bevételből mentőkocsikat szerezzenek be. Előkerült egy 1900-as fénykép is, ami virágokkal feldíszített kerékpárt örökített meg. Azonban a debreceni virágkarnevál igazából 1966-ban indult el néhány kihagyással pedig minden év augusztus 20-án rendezik meg.

Kezdetben még csak hazai fellépők és középiskolás csoportok kísérték a virágkocsikat. Pár év múlva jelentek meg a külföldi csoportok, először a szocialista országokból, a rendszerváltás után pedig a világ minden tájáról. A rendezvény fokozatosan egyre több látogatót vonzott Debrecenbe.

Mára Magyarország egyik legismertebb rendezvényévé nőtte ki magát, a nézőközönség elismerése mellett számos rangos szakmai minősítést is magáénak tudhat, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének kiváló minősítését is elnyerte. A Karnevál ideje alatt általában megduplázódik Debrecen város lakossága.

( N.A.)