hirdetés

Az elmarasztalt tagországok versenyzői három vagy annál több pozitív doppingmintát szolgáltattak a londoni és pekingi olimpiai minták újraelemzése során. Egy évi eltiltást kaptak.

Aleksei+Lovchev+2015+International+Weightlifting+o7vSHzKxTMVlA felfüggesztési döntést az Aján Tamás vezette Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöksége egyhangúlag hozta meg szombati, bukaresti ülésén. Az érintettek: Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kína, Moldova, Oroszország, Örményország, Törökország és Ukrajna. A tiltás azt jelenti, hogy ezek az országok nem indíthatnak súlyemelőt az idei fő sportági versenyen, az egyesült államokbeli Anaheimben november végén-december elején rendezendő felnőtt-világbajnokságon.

A budapesti székhelyű IWF honlapján nyilatkozva Aján Tamás leszögezte:

„Nemzetközi szövetségünk világossá kívánta tenni, hogy a doppingolást teljesen elfogadhatatlannak tartja, és tagjainknak kötelességük, hogy a sport tisztaságát biztosítsák országukban. Ha erre képtelenek, elveszítik jogosultságukat a versenyeken való részvételre.”

Ugyanakkor – tette hozzá – az IWF nem fordít hátat a felfüggesztett országoknak. „Folytatjuk velük a közös munkát, a WADA-val, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel és a nemzeti antidopping- ügynökségekkel együtt, segíteni fogjuk őket a megfelelő sportkulturális változások elérése érdekében. Nem lehet kétséges senkinek, hogy az IWF antidopping-programjával hatalmasat lépett előre a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpia óta. Egyszersmind elköteleztük magunkat amellett, hogy még többet tegyünk, és fogunk is tenni a tiszta sport érdekében” – szögezte le az IWF első embere.