hirdetés

Még tart az orosz avantgárd művészek kiállítása a Művészet forradalma címmel, és érdemes megnézni. Kivételes alkalom, hogy az orosz avantgárd képzőművészet jelentős alkotói olyan múzeumi gyűjtemény keretében mutatkoznak be Budapesten, amely így egyben Oroszországon kívül még sosem voltak látható.

orosz.avantgard.-juhász róbert

A Magyar Nemzeti Galériában negyven kiemelkedő művet állítanak ki a Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum avantgárd kollekciójából, amelyben többek között olyan nevek szerepelnek, mint Kazimir Malevics, Vaszilij Kandinszkij, Alekszandr Rodcsenko, El Liszickij, Natalja Goncsarova vagy Mihail Larionov.

A múzeum gyűjteményében az orosz avantgárd csaknem valamennyi irányzata –kubizmus, kubo-futurizmus, neoprimitivizmus, szuprematizmus, konstruktivizmus – jelen van kiemelkedő fő művekkel.

A Magyar Nemzeti Galéria kiállítása végigvezeti a látogatót az 1910-es és 1920-as évek orosz avantgárd művészetének legfontosabb irányzatain, miközben a történelem viharos eseményei is megelevenednek korabeli dokumentumokon keresztül.

(Fotó: Juhász)