hirdetés

A Mátra tájegységeinek népszerűsítésére Fogadj örökbe egy hegyet címmel indít kampányt a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület. Az északi hegyek és természet számos különlegességet kínál, ám úgy tűnik manapság nem használjuk ki teljesen az ott rejlő lehetőségeket.

mátraA cél az, hogy a sok természeti és épített szépséggel, amivel találkozni lehet a Mátrában, a következő generáció tagjainak is fent maradjon – mondta el Kápolnai Nagy Ágnes.


A májusban induló Fogadj örökbe egy hegyet akcióban arra irányul a figyelem, hogy meg kell óvni a természeti környezetünket. A kampány a szlogentől függetlenül nemcsak hegyre vonatkozik, bármilyen természetes földrajzi hely szóba jöhet, akár arborétum, turistaútvonal, vagy egy várrom is – tette hozzá az egyesület elnöke.

 

Kápolnai Nagy Ágnes azt hangsúlyozta, hogy az örökbefogadás nem jár semmilyen anyagi kötelezettséggel, letölthető egy örökbefogadási szabályzat, ennek az elfogadásával bárki örökbefogadóvá válhat, miután az egyesület elnöksége is jóváhagyja a folyamatot.

Az örökbefogadó személyektől néhány dolgot várnak el csupán: ha idejük engedi, évente néhány alkalommal járják be az örökbefogadott területet, vizsgálják meg, hogy járható-e az útvonal, nincsenek-e kidőlt fák, vagy megfelelően látszanak-e a jelzések a területen – mondta el az egyesület elnöke, majd hozzátette, hogy az észrevételeket dokumentálni kell és elküldeni az egyesületnek, akik majd továbbítják a terület kezelője, az Egererdő Zrt. részére, hogy felhívják a figyelmet a hiányosságokra.

Kápolnai Nagy Ágnes továbbá elmondta, hogy az örökbefogadó próbálja meg népszerűsíteni az adott környéket, szervezzen oda programokat, túrát vagy akár egy pikniket, és évente legalább egy alkalommal tartson egy hulladékgyűjtést.

Az egyesület elnöke azt is elmondta, hogy egyre többen látogatnak a Mátrába, tavaly több mint ezer ember látogatott el a helységre. Jó hírként említette, hogy az idei évtől újra éledt a Mátra-kártya, mellyel több kedvezmény is elérhető a Mátra helyszínein. A bankkártyás fizetés sem jelent problémát, már a legkisebb étteremben is lehet kártyával fizetni – tette hozzá.