hirdetés

A miniszterelnök megtartotta a 2020-as év első Kormányinfóját. Orbán Viktor beszélt arról, hogy hamarosan elkészül a kormány a klímavédelmi akciótervvel, amiben konkrét lépések és javaslatok fognak szerepelni. Megszületett az a döntés, hogy 2020-ban egyetlen kórház sem halmozhat fel adósságot. Továbbá a miniszterelnök azt is mondta, hogy 2030-ra az EU fejlettségének 85 százaléka a cél . Sőt a háromgyermekes anyák SZJA mentességéért is vitázik.

Az Állami Számvevőszék kimondta, hogy a kórházi adósság nem egy bocsánatos hiba. Ez ugyanis fedezet nélküli kötelezettségvállalás. Ennek véget kell vetni, és én ezzel egyet is értek. A minisztert utasítottuk arra, hogy ezt a gyakorlatot számolja fel. – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő kihangsúlyozta, hogy 2020-ban egyetlen kórház sem halmozhat fel adósságot. Ehhez pedig a miniszter minden eszközt meg is kap.

Nagy értékű számlák okozzák nagy részt az adósság kialakulását, jellemzően nagy külföldi cégektől jönnek ezek a szállítások, számlák. Ezeknél a cégeknél ez extraprofitot eredményez. Ezért azt javasoltuk, hogy kellő bátorsággal nyúljon ehhez a területhez a miniszter, mert nagy halak vannak itt jelen – fogalmazott Orbán Viktor.

A legnagyobb kihívás a szakdolgozók és nővérek elvándorlása. Ezért valósult meg a béremelés idén januárban is számukra. Idén januártól 14%-os emelés, novembertől 20%-os emelés lép életbe – emelte ki Orbán.

Nem lehet mindent egyszerre és azonnal, ezért az ápolónőket előre vettük. Valamint az a döntés született, hogy a fejlesztési forrásokat csoportosítsa át a miniszter: a kórházi várók, a kórtermek, és a szociális terek részesüljenek előnyben. Jogosak azok az észrevételek a betegek részéről, hogy azok a helységek, amelyek nincsenek rendben és ezekkel találkoznak a betegek, legyenek rendben- ismerte el a kormányfő.

Minden három évnél nem régebben felújított épületet pedig fel kell újítani – mondta ki a tervezett kórházfelújítások kapcsán, majd kitért arra is, hogy lesznek konkrét lépések a klímapolitika kapcsán is.

Kitért arra is, hogy 2030-ra az EU fejlettségének 85 százaléka a cél. Ahogy csökken az EU-s pénz, úgy kell növelni a magyar cégek külföldről hazautalt profitjának összegét – emelte ki Orbán Viktor egy másik kérdés kapcsán, majd többször hangsúlyozta, hogy az uniós pénz nem támogatás.

Nem kedvezőtlen hazánk helyzete a klímahelyzet tekintetében – vezette fel az új témát. Úgy nő nálunk a hazai termék összege, hogy a szén-dioxid kibocsátás 32%-kal csökkent – magyarázta, majd kiemelte, hogy Magyarország a klímavédelemben az első harmadban szerepel.

2030-ra az energiatermelés 90%-át klímasemlegessé fogjuk tenni. Ezt Paks és a napenergia adja – tette hozzá.

Februárban mutatom be a klímavédelmi akciótervet, ami konkrét intézkedéseket fog tartalmazni – mondta, majd erre konkrét példákat is hozott. 2022-től a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehet forgalomba helyezni, minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni, még idén olyan döntéseket kell hozni, amellyel mentesítjük a folyóinkat a műanyag PET-palackoktól, vagy a műanyag csomagolóanyagok kivezetése.

Lesz újabb családvédelmi akcióterv. Nagy harcban vagyok a pénzügyminiszterrel. Azt szeretném, ha a 3 gyermekes családokra is ki tudjuk terjeszteni, amit idén bevezettünk a 4 gyermekesek esetében. Ne fizessenek az anyák személyi jövedelemadót egész életükben – mondta a sajtótájékoztató legvégén.