hirdetés

A vertcsipke-alkotások mindennapi használatát is bemutatja az a nemzetközi fesztivál, amelyet augusztus 18-tól rendeznek meg Kecskeméten.

vertcsipke kecskemét

A III. Nemzetközi Vertcsipke Fesztiválon Anglia, Ausztria, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Hollandia és Szlovákia és a vendéglátó Magyarország vertcsipke-készítői találkoznak, hogy megmutassák nemzeteik jellegzetes motívumait, kézimunkáit.
Bedő Istvánné vertcsipke-készítő, a kiállítás szervezője elmondta, hogy az augusztus 21-éig tartó fesztivál látogatói megismerhetik a csipke felhasználásának módjait a mindennapokban: a divatban és kiegészítőkben gallérként vagy éppen ékszerként, a lakásművészetben lámpabúrán vagy karácsonyfadíszként, illetve a konyhában akár egy kötény díszeként.
A kiállításon láthatóak lesznek a szlovákok zoborvidéki csipkevariációi, a csehek kicsit merészebb, modernebb stílusú és vastagabb szállal készülő, a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő színesebb kézimunkái, valamint a lengyelek terítői. Az angolok szintén vastagabb szállal dolgoznak, és ezúttal jórészt különféle sálakkal mutatkoznak be a tárlaton. A hollandok igazán egyedi, különleges térbeli csipkekreációkkal, virágokkal érkeznek, míg az osztrák kiállítók a jellegzetes német csipkéket vonultatják fel. A franciák a tüllalapú csipkék csoportjába tartozó Chantilly, vagyis fekete csipkékkel gazdagítják a kínálatot.

A magyarokat Bedő Istvánné és a helyi Kecskeméti Csipkecsoport felnőtt tagjai, valamint gyermek tanítványai képviselik. A fesztivál alatt a különböző országok kiállítói az általuk képviselt technikából bemutatót is tartanak az érdeklődőknek. A fesztivál egyik érdekességeként a frivolitást vagy hajócsipkét – egy különleges csomózásos technikát – is megismerheti a közönség. A külföldi mintára megvalósuló seregszemle a Prágai Iparművészeti Főiskolán csipkedíszítéssel készült ruhák és kiegészítők divatbemutatójával zárul.