hirdetés

Még sem kell ápolóként dolgozni a mentőautó sofőröknek és így is emelika bérüket. Az OMSZ ugyan azt tervezte, hogy ápoló képzésre is küldi az érintetteket és egyben más magasabb fizetési sávba is sorolja őket. Azonban ehhez 12 órát ápolóként is kellett volna ténykednie a sofőröknek, ami sokuknak nem tetszett.  

 

mentok_ambulance_serult (2)Megállapodott egymással a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége  és Országos Mentőszolgálat  abban, hogy anélkül is megkapják a magasabb fizetést a magukat önköltséggel továbbképző sofőrök, hogy havonta egy, 12 órás ápolói ügyeletre kényszerítenék őket. A megállapodás szerint az extra munkavégzés önkéntes lesz.

 

Az OMSZ  azt tervezete a mentősofőrök ápolásba való bevonásával orvosolja a sofőrök alacsony fizetése és a munkaerőhiány problémáját. Az OMSZ több sofőrjének azt mondták, ha saját költségre megszerzik az ápoló-szakápoló OKJ-s papírt, automatikusan átsorolják őket az alacsonyabb, D fizetési kategóriából a magasabb, E kategóriába, de megtarthatják korábbi munkakörüket. Ilyen átsorolásra azonban a jogszabályok nem adnak lehetőséget, az érintettek pedig csak akkor kaphatnak magasabb fizetést, ha saját kezdeményezésükre megváltoztatják munkaszerződésüket. Ráadásul havonta egy, 12 órás ápolói ügyeletet is kellett volna vállalniuk.

 

Az érdekképviselet a Facebook-oldalán azt is közölte, hogy a munkáltató szándéka szerint az a sofőr, aki nem szeretné munkakörét közös megegyezéssel mentőtechnikus munkakörre módosítani, de az OMSZ már korábban D-ből E fizetési osztályba sorolta, a munkáltató visszasorolja a magasabb fizetési osztályhoz tartozó illetménye változatlanul hagyása mellett.