hirdetés

Nem csitul a delta. Közel harmincezren kapták el a koronavírust a hétvégén, 649-en vannak jelenleg lélegeztetőgépen. Elhunyt 392 honfitársunk a járványban.

 

27 209 ember fertőződött meg koronavírussal az utóbbi három napban, így a járvány kezdete óta összesen 1 025 697 ember kapta el a koronavírust Magyarországon. Elhunyt 392 ember, így az elhunytak száma 33 172 főre nőtt. Nő a gyógyultak száma is, már 847 992 ember gyógyult ki a fertőzésből, azonban jelenleg 144 533-an küzdenek vele aktív fertőzöttként.

Nő a kórházak leterheltsége is: jelenleg 6 451 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 649-en vannak lélegeztetőgépen.

A közzétett adatok szerint az oltottak száma jelenleg 6 024 568 fő, közülük 5 794 499-en már a második, illetve egymillió 834 ezren a harmadik oltásukat is megkapták. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt három napban 6 761 első vakcinát, 5 724 második, illetve nagyjából 69 ezer adag harmadik oltást adtak be. (A harmadik oltások pontos számát a koronavirus.gov.hu oldalon nem hozzák nyilvánosságra, csak közelítőértéket látunk.)

A hivatalos tájékoztató oldal közleménye kiemeli: november 22-e és 28-a között oltási akcióhét van az országban, vagyis az oltópontokon jelenleg előregisztráció nélkül is fel lehet venni a vakcinát. Aki úgy dönt, most oltatná be magát, bőséges választékkal találkozik: kérheti a Pfizer, az AstraZeneca, a Janssen, a Moderna és a Sinopharm oltóanyagát is.

A kormány szombaton vezette be a koronavírus miatti legújabb korlátozásokat: ismét kötelező maszkot viselni a tömegközlekedésen, az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken is. A rendelet szerint a beltéri rendezvényeken, az edzőtermekben, uszodákban, valamint a vendéglátó üzletekben az ott dolgozóknak lesz kötelező a maszkhasználat. A kötelező maszkhasználatról szabadon dönthetnek viszont az óvodák, iskolák igazgatói, valamint a felsőoktatási intézmények rektorai is.

A kormány egy korábbi rendeletének értelmében a munkáltatók már a kötelező oltást is előírhatják munkavállalóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál viszont polgármesteri hatáskörben van erről a döntés.

( Predrag)