hirdetés

Elsőre talán nem is gondolnánk, hogy a mosogató medence milyen jelentőséggel bír konyhánkban, de ha jobban belegondolunk, a konyhai folyamatok jelentős része valamilyen szinten kapcsolódik a mosogatóhoz, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen típust választunk.

 

A mosogató medencék típusai

Az első kérdés, amit érdemes tisztázni, hogy egy- vagy kétmedencés mosogatót válasszunk. Az egymedencés kialakítás jó megoldás lehet kisebb konyhák esetén, ahol a munkapult hossza vagy éppen rövidsége erősen behatárolja lehetőségeinket, illetve akkor is, ha rendelkezünk mosogatógéppel. Utóbbi berendezés hiányában ajánlott kétmedencés konstrukciót választani, ami akkor is jól jön, ha szeretjük a nagy, közös főzéseket. Szintén nagyobb helyet vesznek el a munkapultból azok a típusok, amelyek a mosogató medence mellett csepegtető résszel rendelkeznek, de kialakításuk helyet hagy arra, hogy beférjen alá még egy mosogatógép is.

Forma

A mosogató medencék formai kialakítása manapság már igen változatos, a két fő fajtáját a szögletes és a lekerekített típusok képezik. Hogy melyikre esik választásunk, meghatározza konyhánk dizájnja, továbbá az is, hogy munkapultunk méretei melyik kialakítást teszik lehetővé.

Anyagválasztás

A mosogató medencék anyaga nagy változatosságot mutat, így könnyen kiválasztható a konyha stílusának és a várható igénybevétel mértékének megfelelő modell.

• Rozsdamentes acél: a legelterjedtebb típus, amely kedvező ára és strapabírása mellett sokféle formai és méretbeli kialakításának is köszönheti népszerűségét. Azonban érdemes figyelni az acéllemez vastagságára, hiszen minél több anyag van a mosogató medencében, annál kevésbé fognak benne csörögni az evőeszközök. Az acél kialakítás ellen szól azonban, hogy a napi használat során könnyen karcolódik, és a vízkő is hamar meglátszik rajta.

• Gránit: szintén sokféle színben és kivitelben elérhető, ráadásul nem is sokkal drágább rozsdamentes acél társainál. Előnye, hogy nemcsak rendkívül ellenálló, de a karcolások és a vízkőfoltok sem látszanak meg rajta.

• Kerámia: elsősorban a hagyományos vagy rusztikus stílusú konyhákba ideális választás egy ilyen mutatós és könnyen tisztítható darab. Hátrányai között azonban meg kell említeni viszonylagos sérülékenységét és könnyen karcolódó felületét.

• Zománcozott öntöttvas: hazánkban a háború előtti polgári lakásokban volt népszerű, de a tengerentúlon ma is elterjedt ez a típus. Különösen vintage enteriőrben mutat jól, bár a választék kissé szűkös. Előnyös választás, hiszen anyaga miatt rendkívül időtálló és könnyen tisztítható, viszont a zománc épségére figyelni kell, mert sérülése könnyen rozsdásodáshoz vezethet.

Ha prémium minőségű mosogató medencék széles választékára vagy kíváncsi, ne felejtsd el felkeresni a Fürdőszoba-Szaniter Shop weboldalt, vagy nézz körül személyesen bemutatótermükben!