hirdetés

A munkavédelem, így az egyedi lábvédelem termékei fontos védőeszközei a veszélyes munkakörülmények között munkát végzőknek. A munkavédelem, a védőeszközök célja, hogy megóvják a dolgozók egészségét, testi épségét az adott munkakörülmények között felmerülő kockázatoktól.

 

Számos munkakör tartozik munkavédelem szempontjából a magas kockázati körbe, hiszen a leeső, lezuhanó tárgyak, a talp sérüléseit okozó éles tárgyak, a fröccsenő olvadékok, vegyi anyagok, a szikra, az áram, a talaj egyenetlenségei, csúszóssága, az extrém hőmérséklet mind-mind komoly kockázatot jelentenek a munkavállalók szempontjából.

Az egyedi lábvédelem fontossága

A munkavédelem egyik legfontosabb területe a láb védelme, vagyis a munkavédelmi lábbelik, hiszen a munkavállalók a nap nagy részét cipőben töltik, így a biztonság, valamint az egész napos kényelem elengedhetetlen.

Amennyiben a munkakör bizonyos tevékenységek esetén, amikor egyéb kockázat is fennáll, további kiegészítő védelmet kíván, egyéb, lábvédelmet nyújtó termékek használata lehet az előírások alapján kötelező. Ezek a speciális anyagokból, bőrből készülő hegesztési lábszárvédők vagy más néven kapszlik a hegesztést, csiszolást, öntödei munkát, gyártást végző személyek lábszárát, nadrágját, cipőjét védik a fröccsenő olvadt fémektől, vegyi anyagoktól, kipattanó szikráktól, salaktól.

A veszélyes munkák természetesen a teljes test védelmét megkövetelik, tetőtől talpig. Ehhez a szabványoknak megfelelő kiváló minőségű védőruházatok állnak rendelkezésre.

Tudatosság és munkavédelem

Az optimális munkavédelem érdekében minden egyes munkakör egyedi elbírálást, kockázatelemzést követel, amelyet a munkaadóknak meghatározott időközönként, de egyes esetekben soron kívül kell elvégezniük. A sérülések, balesetek megelőzésére a veszélyes munkák széles körű felkészülést igényelnek.

A hegesztésvédelem példáját elemezve ez azt jelenti, hogy a munkavédelem meghatározása előtt meg kell vizsgálni, mire van szükség. Az elsődleges probléma ennél a munkánál a látássérülés. A megelőzés érdekében, vagyis hogy ne történjen semmiféle károsodás, védőszemüvegre, speciális pajzsokra van szükség. De a munkaruha is megfelelő kell legyen ehhez a tevékenységhez, mivel a hegesztés hőhatással jár együtt.

Az Épkézláb Munkaruha lángálló és antisztatikus ruházati termékei kifogástalan védelmet nyújtanak a hegesztési munkákhoz. A védőcipőkről, egyéb lábvédelmi termékekről, vagyis a lábszárvédőkről, illetve a védőkesztyűkről sem szabad megfeledkezni.

Munkavédelmi ruházatok

A munkáltató kötelessége, hogy a munkavállalókat tájékoztassa, valamint az adott munkakörhöz igazodóan a munkavállalók rendelkezésére bocsássa a megfelelő munkaeszközöket, védőeszközöket, védőruházatot, gondoskodjon azok karbantartásáról, cseréjéről.

A munkaruházati termékeket és egyéni védőeszközöket kínáló szakáruházak szaktanácsadással, hasznos tippekkel és tanácsokkal várják a hozzájuk fordulókat.