hirdetés

Az Ethernet kábelek a számítógépes hálózatok gerincét képezik, ezeken keresztül biztosítható internetkapcsolat, illetve a helyi eszközök hálózathoz való csatlakoztatása az adatok egyik eszközről a másikra továbbítása érdekében egy intelligens otthon/iroda kialakításához.

 

Az Ethernet kábelek mellett szól a nagy adatátviteli sebesség és biztonság, mivel az így küldött adatokhoz csak a helyi hálózaton (LAN) lehet hozzáférni. De mik is azok az Ethernet kábelek? Mi a feladatuk?

Az Ethernet kábelek jellemzői

Az Ethernet kábelek a hálózati kábelek egyik típusa. Jellemzőjük, hogy hosszuk változhat, a kívánt hosszúságúra vághatók.

Többféle színben kaphatók. A kábelek színei között nincs különbség, csak a koordinálás és a hálózatkarbantartás megkönnyítése miatt szoktak különbözőeket használni. A Kábelvilág webáruház SFTP CAT6A kábelei különböző hosszban és méretben kaphatóak.

Ethernet kábelek típusai

Leggyakoribb a 2 szigetelt, egymásra spirálisan felcsavart rézvezetékből álló csavart vagy sodrott érpár. A maximális hosszúság, sebesség, jelminőség tekintetében ez rendelkezik a legjobb eredményekkel, teljesítményben csak az üvegszálas kábelek előzik meg. Előnye még, hogy zavarsugárzása alacsony, az érpárok között nincs áthallás.

A sodrott érpár lehet árnyékolatlan vagy árnyékolt. Az árnyékolás csökkenti az elektromos zajt és javítja a kapcsolat minőségét. Ezek a típusai:

-Az árnyékolatlan kábel (UTP) a leggyakoribb, mivel olcsó, telepítése és áthelyezhetősége, változtathatósága egyszerű, továbbá képes kiszolgálni a helyi hálózatok esetében felmerülő teljes sávszélességet.

-Fóliázott sodrott érpár (FTP)

-Árnyékolt, fóliázott sodrott érpár (SFTP)

-Érpáranként árnyékolt sodrott érpár (PIMF)

Az Ethernet kábeleknek több típusa létezik:

-Egyenesen átmenő vagy patch-kábelek – különböző típusú eszközök összekapcsolására

-Cross Over kábelek – két azonos típusú eszköz összekapcsolására

-Tömör kábelek – általában üzleti hálózatokhoz használják

Kábel kategóriák

A különböző kábeleket nemzetközi szabványnak megfelelő kategóriákba (CAT 1-7) sorolják. Minél magasabb a kategória, annál jobb átviteltechnikai paramétereket – kisebb csillapítás, nagyobb sávszélesség – jelent.

A legalacsonyabb ajánlott szabvány a Cat5. Az internetsebesség gyorsulása miatt minden, ami ez alatt van, már elavult. A Cat6 kábelek területtől függően akár 10 GBps sebességet is lehetővé tesznek. Merevebbek, mint a Cat5 kábelek, ami megnehezítheti a szűk sarkokban való vezetést. A többnyire árnyékolt Cat6A kábel a CAT6-os továbbfejlesztett változata, kétszer akkora sávszélességet kínál.

Üzleti hálózat esetén a legjobb eredmény elérése érdekében válassza a legmagasabb típusú kábelt, otthoni hálózatnál azt, amely biztosítja az internetszolgáltató által ígért sebességet. Egyes régebbi készülékek nem támogatják az újabb kábeltípusokat, ezért vásárlás előtt ellenőrizni kell.

Az eszközök vezetékes csatlakoztatásának előnye többek között a gyorsabb internet és a megbízhatóbb kapcsolat.