hirdetés

További erőket csoportosított a rendőrség a déli határra. Az elmúlt négy hét alatt ötszörösére nőtt a hazánk területére bejutni próbáló illegális migránsok száma. Ráadásul a rendőrség a napokban hozta nyilvánosságra, hogy a határ alatt átvezető, alagútra bukkantak. Akárcsak Mexikóban az USA határánál.
Negyvennégy, illegális úton érkező migránst tartóztattak fel Csongrád megyében a rendőrök az elmúlt hetekben. Az ő nyomaikat visszakövetve jutottak el Ásotthalomnál egy 34 méteres, kézi erővel kiásott, támasztószerkezet nélküli, életveszélyes kézzel kiásott alagúthoz. Nem ez az első alagút a déli határon: a Bács-Kiskun megyei Csikéria térségében is felfedeztek egy 21,7 méteres járatot. Úgy tűnik tehát, új módszerhez folyamodnak a migránsok, akik továbbra is próbálkoznak a kerítés átvágásával és a Dunán vagy Tiszán való átjutással is. A szerb határ melletti települések boltjaiban felvásárolták már az összes gumicsónakot.

Úgy látszik, miután a korábbi próbálkozások sikertelennek bizonyultak, hiszen a folyókon is elfogták a gumicsónakban érkezőket, most új mexikói módszerrel bővítették a repertoárt: járatot fúrnak a határ alatt, és növényekkel álcázzák a bejáratot.

Az alagutak készítői mindkét esetben nagy gondot fordítottak az álcázásra; a be- és kijáratokat növényzettel takarták.