hirdetés

Folytatódik a Biodom körüli adok kapok a kormány és az új főpolgármester között. Mint kiderült nemcsak 20 milliárd hiányzik a befejezéshez, hanem még újabb 5 milliárd. Karácsony Gergely a kormánytól várja az anyagi probléma megoldását. Az építkezését felelős államtitkár szerint azonban a kormány tehetetlen ebben a helyzetben, amelyért Persányi Miklós felelős, mint a Komplexum igazgatója. Persányi bevonása pedig azért érdekes, mert ő is anno liberális politikus volt, miniszter is. Feltehetőleg nem marad a betonmonstrum így a Városliget közepén és a kormány segíteni fog de Karácsonynak el kellene kezdenie kompromisszumokat kötnie és a Gyurcsány-féle DK-s nyomásnak nem engednie tovább. Picit abszurd, hogy a Gyurcsány-kormány bukott kádereit szinte azonnal fontos poziciókba tette az új polgármester.

 

Fürjes Balázs egy kereskedelmi rádióban azt mondta, a Fővárosi Állat- és Növénykert területén épülő Pannon Park és Biodóm építésére a kormány már adott plusz pénzt, többet nem fog. Az Infostart által idézett államtitkár szerint Persányi Miklós hozta nagyon nehéz helyzetbe az országot.

A Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának volt egy jó szakmai elképzelése, a Biodóm megépítése, amit a kormányzat támogatott.

Az állatkert – egy fővárosi tulajdonú és fenntartású intézmény – egy évvel rá kérte a támogatás megemelését, de Persányi Miklós megígérte, több árnövekedés nem lesz. Ennek tudatában adtak összesen 45 milliárdot.

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerint a kormány nem kért beleszólást, az állatkert vezetése önállóan irányított, írta ki a közbeszerzéseket, hisz Persányi bár az MSZP kormányzat idején miniszter is volt, remek szakember.
Ezt követően azt hallotta a kormány Karácsony Gergelytől, hogy hiányzik még 20 milliárd forint – tette hozzá Fürjes Balázs, aki szerint ők tehetetlenek, rengeteg eszköze van a fővárosnak, és minden eszköz az állatkert vezetésének kezében van.

Az államtitkár úgy vélte, ha ilyen helyzetekben a kormány újra meg újra pénzt adna, akkor holnap az összes önkormányzat meg mindenki más náluk kopogtatna, és gyorsan kiapadna a büdzsé. A kormány a maga részét már hozzátette a projekthez, és örül, ha meghívják a megnyitóra.

Azonban egészen biztos, hogy a kormányzat megoldja majd a problémát de ehhez Karácsony Gergely új főpolgármesternek komoly kompromisszumokat kell kötni és a DK vezetőjét Gyurcsány Ferencet ebbe egészen biztosan nem vonhatja be. Most Karácsony betörése és megzabolázása zajlik, de Karácsony mint Zugló egykori polgármestere jó pár évig a helyi Fidesszel remek összhangban ténykedett. Sőt az MSZP is, de a Gyurcsány kormány ex embereinek és levitézlett kádereinek a különféle budapesti cégekbe való pozíció szerzése kiverte a biztosítékot nemcsak a Fideszben.