hirdetés

A tudomány és az oktatás szabadságáért demonstráltak hallgatói csoportok szombaton Budapesten, több ezren voltak és hallatták a hangukat, ami jó jel és van remény még a demokrácia megvédésére, hisz van rá igény. A diákkoalíció egészen december 1-ig lesznek térfoglalók, ahol órákat és előadásokat tartanak majd. Egyben felszólítják a kormányt , hogy írja alá a CEU-szerződést. Szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát.Biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőséget.

 

ceu új tüntiA szervezők felszólították a kormányt, hogy írja alá a szerződést a Közép-Európai Egyetem (CEU) Budapesten maradásáról, szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási „cenzúrát”, valamint biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőségeket.

Tamás Gáspár Miklós filozófus, a CEU oktatója szerint Magyarország szégyene az egyetem elkergetése, a társadalmi nemek szak megszüntetése és az, hogy diákokat tanáraik feljelentésére hív fel a „szélsőjobboldali szennysajtó”. Úgy fogalmazott: legfőbb ideje véget vetni „politikai gyöngeségünknek”. Nemcsak az értelmiségiekért tüntetnek – emelte ki –, hanem a túlóra szabályozásának ürügyén meghozott „rabszolgatörvény” ellen. Hozzáfűzte: az egyetemi emberek szolidárisak a dolgozók szakszervezeteivel. Ez mutatja az irányt, amerre az ellenállásnak ki kell bontakoznia – mondta a filozófus.

Kövér-Van Til Ágnes, az ELTE társadalmi nemek tanulmányának programvezetője azt mondta, a felsőoktatás nemcsak az elit és az értelmiség ügye, hanem az egész országé. Hangsúlyozta: a gender szak betiltása csak egy újabb lépés a felsőoktatás 2010 óta tartó ostromában. A kormány ezzel elhallgattatja azokat a hangokat, amelyek megkérdezhetik, taníthatják, kutathatják, hogy miért olyan csekély a nők részvétele a politikai és gazdasági vezetésben, miért kapnak 33 százalékkal kevesebb bért ugyanazért a munkáért és miért nem ratifikálja Magyarország az erőszak megelőzésére az isztambuli egyezményt.

Molnár Via, a Corvinus diákja az egyetem tervezett átalakításáról azt mondta, hatvanról negyven százalékra csökkentenék az államilag finanszírozott helyek számát, tovább rontva a hozzáférést a felsőoktatáshoz és ez nem csak a hátrányos helyzetűeket érinti.

Szűcs Zoltán Gábor, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy a CEU mindaddig megfelelt a magyar törvényeknek, amíg a rezsim át nem írta azokat, hogy ne feleljen meg neki. Úgy folytatta: a „szétverni tervezett” MTA-t is ez a rezsim alakította át alaposan.

Bognár Éva, a CEU dolgozói nevében arról beszélt, hogy az egyetemen „nem Soros Györgyök”, hanem emberek vannak, és amikor a kormány egy tollvonással lehetetleníti el szakok, egyetemek munkáját, amikor újságokat „fojtanak meg”, nemcsak intézmények, elvek, hanem emberek is „mennek a levesbe” az olcsó politikai haszonszerzés miatt.

A demonstráció résztvevői a Budapesti Corvinus Egyetemnél gyülekeztek, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészettudományi kara, a CEU és a Magyar Tudományos Akadémia épületének érintésével vonultak a Kossuth térre. Amikor a tömeg eleje a Kossuth térre ért, a vége a Vigyázó Ferenc utca és az Akadémia utca sarkánál volt. A résztvevőknél magyar és európai uniós zászlókat, valamint olyan táblákat lehetett látni, mint „Egyetemet elűzni az fasizmus!” és „Miért féltek az oktatástól?”. Többen azt skandálták, hogy „Szolidaritás! „, „Nem hagyjuk! „, „Szabad ország, szabad egyetem!”.

A szervezők bejelentették, hogy a Kossuth téren maradnak december 1-jéig, amíg a kormánynak alá kellene írnia a CEU maradásáról szóló egyezményt, a téren előadásokat, órákat és beszélgetéseket tartanak.

A diákkoalíció az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek.

A tüntetők a kormány által megtámadott akadémiai szabadságért fognak kiállni. A Fővám tértől indulva az Országházhoz vonulnak, majd a Kossuth téren kezdetét veszi az egyhetes térfoglalás, egészen december 1-ig. Itt alakítják ki a Szabad Egyetemet, mely magába foglalja többek között az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE), a Corvinus Egyetem és a Central European University (CEU) tanárai által tartott előadásokat, órákat. További beszélgetések, zenei előadások, kulturális események is megrendezésre kerülnek diákok és aktivisták által.

A diákok rögtön a tüntetés befejeztével megkezdik az egész hetes, békés elfoglalását a Kossuth térnek, ahol is előadásokat, órákat és beszélgetéseket tartanak meg. A statisztikától egészen a társadalmi nemek tanulmányáig terjedő órákat fognak az ELTE, Corvinus és CEU tanárai megtartani. Egyéb, a közönség számára nyílt eseményeket tartanak olyan civil szervezetek mint az Amnesty International, az Open Society Archives és a Cargonomia. Szolidaritásukat és támogatásukat fejezték ki a Lukács Archívum, az Oktatási Hálózat és a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezetének egyik alapszervezete.

A tüntetéssel és a Kossuth Lajos tér egyhetes elfoglalásával a tüntetők felszólítják a kormányt, hogy:

Írja alá a CEU-szerződést.

Szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát.

Biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőséget.

 

Mind a tüntetés, mind a térfoglalás a december 1-i határidő lejárta előtt történik meg, ami előtt a kormánynak alá kell írnia az egyezményt, mely a CEU Magyarországon való tartózkodását biztosítaná. Azonban a CEU nem az egyetlen akadémiai intézmény, melyet támadás ért az utóbbi időben. Nem rég a kormány visszavonta a társadalmi nemek tanulmányának akkreditációját, ami a szak de facto betiltását jelenti. Emellett a kormány megnövelte befolyását a Magyar Tudományos Akadémia költségvetése fölött és a Corvinus Egyetem privatizációját tervezi, mely az oktatáshoz való egyenlő hozzáférést csökkenti.