hirdetés

A Jobbik ismét a parlament elé vinné az óraátállítás eltörlésének ügyét.

oraOktóber 29-én véget ér a nyári időszámítás, és kezdődik a téli. Ekkor egy órával visszaállítjuk az órákat, így délután 5 órára gyakorlatilag koromsötét lesz.

Azt szeretnénk, ha többé nem állnánk vissza a téli időszámításra, hanem véglegesen nyáriban maradnánk. Szeretnénk, ha a bizottság jövő kedden napirendre venné az ügyet – mondta Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Tavaly novemberben a javaslatot tárgysorozatba vette a parlament, decemberben az általános vitát is lefolytatták róla, de a részletes vita azóta sem kezdődött meg.

Magyarország jelenleg a közép-európai időzónában (CET) van, ez egy órával több, mint az egyezményes koordinált világidő (UTC). Nyaranta ez még egy órával hosszabbodik meg (UTC+2). Hazánk a CET időzóna keleti oldalán helyezkedik el, ezért korán megy le a Nap. Ha Kepli javaslata megvalósulna, óraátállítás nélkül folyamatosan a UTC+2 időzónában élnénk.

Ezzel az helyzet állna elő, hogy az Európai Unióban rajtunk kívül mindenki átállítaná az órát ősszel és tavasszal, erről ugyanis európai irányelv rendelkezik. Így nyáron Nyugat-Európa és Közép-Európa nagy részével, télen Romániával és Ukrajnával lennénk egy időzónában.