hirdetés

Németh Szilárd burkolt sorosozással seperte le azt az ellenzéki javaslatot, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottsága kérjen tájékoztatást az Alkotmányvédelmi Hivataltól a Nemzeti Konzultáció honlapján felfedezett, majd elvileg kikapcsolt orosz kódról. Az LMP ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz az ügyben, a Jobbik szerint a “Fidesz egyre magasabb szinten űzi a bunkóságot”.

 

nemzetbiztonsagi_4A nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójától szerettek volna tájékoztatást kérni az ügyben, a kormánypárti képviselők viszont az ellenzék elmondása szerint kivonultak a teremből.

Az LMP-s tag Szél Bernadett először Kovács Józsefet, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat vezetőjét kérdezte az orosz hírszerzést is támogató Yandex mérőkódjáról, illetve arról, hogyan került az a kormány nemzeti konzultációs felületére. Kovács József azonban csak annyit mondott, hogy nekik ehhez nincs közük, a belügy alá tartozó Alkotmányvédelmi Hivatal illetékes választ adni az ügyben. Az Alkotmányvédelmi Hivatalt képviselő Kiss Zoltán már válaszolt is volna, amikor a Fidesz erős embere  Németh Szilárd felugrott, és azt mondta, hogy nincs több napirendi pont, aztán elviharzott. Fideszes kollégái zavartan néztek utána, végül ők is követték, ezzel határozatképtelenné tették a nemzetbiztonsági ülést is – mondta a Szél Bernadett.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke újságíróknak azt mondta: szó esett a programról, és “az semmilyen nemzetbiztonsági, adatvédelmi problémát nem jelenthet”. Szerinte annak van nemzetbiztonsági kockázata, hogy külföldi milliárdos által működhetnek szervezetek Magyarországon, ezért is nyújtották be múlt pénteken a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot. A kormánypárti politikus szerint a vasárnapi budapesti tüntetést is a “milliárdos Soros György által pénzelt ügynökszervezetek pénzelték”.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke az ülés után elmondta: a kormánypárti képviselők határozatképtelenné tették az ülést, nem tették lehetővé, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét megkérdezzék, történt-e visszaélés az adatokkal. A politikus szerint ez a magatartás jelzi, hogy az ügyben “van mit takargatni”. Molnár Zsolt rendészeti, biztonsági és adatvédelmi szempontokból is a kormányzati nemzeti konzultáció leállítását szorgalmazta.

Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja úgy nyilatkozott: miközben az ülésen a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat éves beszámolójának keretében Simicskó István honvédelmi miniszter is a kiberbiztonság fontosságáról beszélt, “a magyar állampolgárok személyes adatai orosz szervereken landoltak”. Szerinte egyértelmű, hogy az adatvédelmi szabályzatot megsértették, mivel a kormány azt vállalta: nem továbbítják harmadik félnek az adatokat, ez mégis megtörtént. Ezért az ügyben az LMP ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

A jobbikos Mirkóczki Ádám minősíthetetlennek nevezte, hogy amikor a “hétvége botrányára” szerettek volna válaszokat kapni, “Németh Szilárd parancsára” a kormánypárti politikusok kivonultak az ülésről.

A Fidesz egyre magasabb szinten űzi a bunkóságot, arroganciát és pökhendiséget  – fogalmazott a JObbikos honatya.

Mint ismeretes az Esti ÚŐjság is írt arról, hogy a nemzeti konzultáció honlapján az orosz Yandex nevű technológiai cég kódja fut. A Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap azt közölte, hogy a honlap szerintük minden tekintetben megfelel a szigorú törvényi előírásoknak, de “tekintettel arra, hogy az egyik ilyen elemző eszköz rosszindulatú félremagyarázásokra adhat lehetőséget, a kormány arra kérte a fejlesztőket, hogy ezt a technikai funkciót kapcsolják ki”.