hirdetés

Szeptemberben kezdte meg a Spinoza Színház a 10. évadát a 10. Spinoza Zsidó Fesztivállal. Mivel ez igen nagy esemény egy kis színház életében, szeretnénk, ha erről minden színházkedvelő értesülne. Még két napig bepótolhatjuk, ha lemaradtunk volna róla.

spinozaA nyári zsidó fesztivál után közvetlenül jön a Spinoza több mint kéthetes szeptemberi fesztiválja. 20 programmal és négy premierrel.  Lesz itt minden: színház, dráma, opera, zenés játék, kabaré, film, előadás. A Spinoza-premierek specialitása: minden esetben ősbemutatóról van szó.

Dávid Király zsoltárai közös zsidó-keresztény kincsünk. Ez a Spinoza legnagyszabásúbb premierje (ehhez már az Uránia mozi kell), itt negyven művész működik közre. Dávid, Izrael második királyának zsoltárait Hegedűs D.Géza mellett hat további művész tolmácsolja, majd zenében a Sabbathsong Klezmer Band szólaltatja meg, s mindezt Fekete László főkántor és a Kinneret kórus teszi zeneileg gazdagabbá.

Ki tudta, hogy a Facebook gondolata Karinthy Frigyestől származik? Aki olvasta tőle a Láncreakció c. novelláját. A Spinoza Karinthy-premierje a Kohn család története Karinthy Frigyesig. A darab korrajz, továbbá történetek Budapestről Berlinen át Stockholmig és sztorik „Európa legszebb zsidó nőjéről”, Karinthy feleségéről, Böhn Arankáról. Karinthy szerepében Székhelyi József.

Gershwin (született Jacob Gershowitz) élete igazi amerikai sztori: a szegény orosz zsidó bevándorlók gyermeke egy generáción belül Amerika legnagyobb zeneszerzőjévé válik. Hogy ki volt valójában ez az ember, azt megtudjuk a Spinoza Gershwin-premierjéből.

Hogy a 100 évvel ezelőtt született nem zsidó Fényes Szabolcs élete hogy kerül a Spinoza Fesztivál programjába? 1944-ben, amikor Fényes az Operett igazgatója volt, sok zsidót bújtatott és sok zsidónak adott munkát. Ezért állítanak most életének és munkásságának emléket e Fényes-premierrel.

A premiereken kívül az elmúlt 9 év fesztiváljából előveszik a legsikeresebb darabjainkat. Így nem maradhat el a Címzett ismeretlen levéldráma. (Kulka János, László Zsolt), A Guru c. zenés játék (Popper Péter – Habetler András), a Frida c. kuplé-opera, a Jentl c. zenés játék  (Klein Judit), a Legújabb zsidó kabaré (Bächer Iván). Ami a kabarét illeti, minden szeptemberi fesztiválon bemutatják egy-egy magyar zsidó humorista életét. Most a 100 éve született Alfonzó van soron. Heller Ágnestől: Érzelmek a Zsidó Bibliában c. előadást halljuk, Ungvári Tamás pedig Herzl Tivadar vagy Heltai Jenő? dilemmáról értekezik. A fesztivált elmaradhatatlan újévi klezmerkoncertek gazdagítják.

A 10. Spinoza Zsidó Fesztiválnak még három érdekessége van van:

A Címzett ismeretlen c. dráma mellé a Spinoza kiadta magát a könyvet is. Mindenki, aki a drámát megnézni, a könyvet is megkapja hozzá. A könyv ára a jegyben benne van. S ha már a jegyeknél tartunk, minden fesztiválunkon legalább egy előadás ingyen van. Ebben az évben ’A világ végén fordulj balra!’ c. izraeli filmet nézhetik meg a látogatók ingyenesen.

A 10. fesztivál alkalmából a Spinozával szomszédos Lámpás pince-kocsma (www.alampas.hu) is bekapcsolódik a programsorozatba 4 koncertjével, amelyen többek között a Tzomet együttes, Gerendás Péter, Lamm Dávid és Kardos Dániel előadásában hallhatunk jiddis, ladino, szefárd és improvizatív zsidó zenéket. A belépés mind a négy koncertre díjtalan.

(Forrás és fotó: Spinoza)