hirdetés

Négy hónap után sincs gyanúsított a júliusi baleset ügyében. A nyomozást meghosszabbították, az utazási iroda vezetőjét, aki a buszon ült, még nem keresték a rendőrök.
m3 buszbalesetNovember 10-éig kellett volna lezárnia a nyomozást a rendőrségnek a debreceni turistabusz júliusi balesetének ügyében, a határidő azonban meghoszabbítható volt, és meg is hosszabbították. Az új határidő így 2018. február 10-e közölte a Dehir.hu érdeklődésére András Tamás, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott szóvivője.

András Tamástól azt is megtudtuk, hogy az ügynek négy hónap után sincs gyanúsítottja.

A baleset után a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset okozása gyanújával indított eljárást, a nyomozást a Gödöllői Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya folytatja le. A rendőrök eddig több tanút hallgattak meg, és szakértőket is bevontak a nyomozásba.

Az utat egy nyíregyházi utazási iroda, a Nyírség Utazási Iroda szervezte, s egy hatnapos svájci körutazásra vitte volna az utasokat. A Dehir.hu megkereste Asztalos Zoltánnét, az utazási iroda ügyvezetőjét, aki csoportkísérőként ott ült a buszon, s maga is súlyosan megsérült.

Asztalos Zoltánné elmondta, őt a baleset óta eltelt négy hónapban senki nem kereste a rendőrségtől, nem hallgatták meg tanúként.
Pedig lenne mondanivalója. A baleset utáni pillanatokra ugyan nem emlékszik, mivel sokkos állapotba került. Több utas későbbi elmondása szerint azonban a baleset után azt kérdezte a sofőrtől,

Mit csinált velünk, jóember?”, amire a sofőr azt válaszolta, „Elaludtam”.

Mint ismert, július 10-én megpördült és az árokba borult az M3-as autópályán egy Debrecenből induló turistabusz. A buszon 38 utas és két sofőr volt, 22-en sérültek meg. A balesetnek a Honvédkórház tájékoztatása szerint több életveszélyes sérültje is volt, de az orvosok mindannyiukat meg tudták menteni.

Az utat szervező Nyírség Utazási Iroda az Euro 4-es busz a balmazújvárosi Kőnig-Trade Kft-é, tőlük bérelte ki több útra a járművel az utazási iroda egy 11 oldalas szerződéssel.

A busz éjszaka indult el Balmazújvárosról két sofőrrel, először Debrecenben vettek fel utasokat, majd még két helyen. A baleset előtt húsz perccel tartottak kávészünetet, ekkor cseréltek a sofőrök.

Asztalos Zoltán a Nyírség Utazási Iroda másik ügyvezetője korábban a Dehirnek azt mondta, beszélt a sofőrökkel és az utasokkal is, s az elmondásokból úgy tűnik, hiába csak húsz perce vezetett a sofőr, valamiért pár másodpercre lehunyhatta a szemét, elaludhatott, ez okozhatta a balesetet.

A Dehir.hu kereste a busz tulajdonosát is, de nem kívánnak nyilatkozni.

A Büntető törvénykönyv szerint aki közúti baleset során tömegszerencsétlenséget okoz, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Időközben a biztosító a busz kötelező felelősségbiztosításának terhére minden utast kártalanított.