hirdetés

M.Ricsike az alvilági körökben is ismert kigyúrt kemény fiú marad továbbra is háziőrizetben. Tudják ő volt az, aki a több tízmillás Mercival repült bele egy autóba a Dózsa György úton. A Budai Központi Kerületi Bíróság 3 hónappal, 2018. március 21-ig meghosszabbította M.Richárd házi őrizetét és a továbbiakban is fenntartotta a terhelt mozgásának nyomkövetővel való ellenőrzését. Pedig Ricsike a karácsony miatt szabadulni akart.

 

M.ricsi balesetA gyanúsított védője kérte a házi őrizet megszüntetését, illetve Pest megye és Budapest területére korlátozott lakhelyelhagyási tilalom elrendelését, melynek ellenőrzése érdekében a terhelt hozzájárult volna akár nyomkövető rögzítéséhez is, írja honlapján a bíróság.

A bíróság álláspontja szerint a korábban meghozott, a kényszerintézkedés elrendeléséről és meghosszabbításáról rendelkező bírósági határozatokat olyan körülmények támasztották alá, amelyek változatlanul fennállnak. M.Richárdot esetében a bűnismétlés veszélye olyan mértékű, amely csak a házi őrizet meghosszabbításával zárható ki, a lakhelyelhagyási tilalom nem lenne erre alkalmas.

A gyanúsított előélete és életvitele alapján a bíróság nem következtethet arra, hogy az enyhébb kényszerintézkedés szabályait betartaná.

A gyanú szerint M. Richárdot sem a vele szemben kiszabott büntetések, sem az ellene indult büntetőeljárások sem tartották vissza az újabb bűncselekmény elkövetésétől, ezért nem feltételezhető, hogy a jövőben önként jogkövető magatartást tanúsítana. A védői érveléssel szemben a bíróság kiemelte a gyanúsított korábbi nyilatkozatát, mely szerint vállalkozásának működtetése az otthonából is megoldható.

A bíróság megállapította, hogy az eljárás során a gyanúsított ellen újabb, szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmény miatt indult eljárás, ami a bűnismétlés veszélyén túl megerősíti a kényszerintézkedés alkalmazásának szükségességét. A házi őrizet fokozott ellenőrzésének céljából a nyomkövető eszköz alkalmazása is változatlanul indokolt.

Ha az eljárás során a gyanúsított bármikor megszegi a házi őrizet szabályait vagy eljárási cselekményen idézés ellenére, ok nélkül nem jelenik meg, akkor őrizetbe vehető vagy elrendelhető az előzetes letartóztatása .

A végzés nem jogerős.