hirdetés

Nagy vihart kavart a politikai köz életben vagy miben Ujhelyi István MSZP-s politikus ötlete. Az EU-s képviselő ugyanis népszavazást kezdeményezne az uniós tagságunk megerősítéséről! Mindezt a Facebook-posztjában jelezte Ujhelyi István. Persze kapott hideget és meleget is a szegedi politikus. Szerintünk jó ötlet, nézzük meg ki és mit is akar Brüsszeltől és, hogy mennyire vagyunk mi harcban az EU vezetésével. Ujhelyi jó gyerek amúgy, még egy erős karizmatikus politikus is lehet, ha változtat egy-két dolgon.

 

Az MSZP EP-képviselője úgy fogalmaz, hogy erre azért van szükség, mert soha „ilyen komoly és valódi veszély nem fenyegette még Magyarország uniós tagságát, mint most, amikor világos és egyértelmű lett, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz-kormány képtelen teljeskörű kompromisszumra jutni az Európai Bizottsággal és a hazánknak járó források egy részét bizonyosan elveszítjük.” Ujhelyi szerint a kormánypárt az uniós kilépést készíti elő, ezért szükséges a megerősítő referendum. „Orbán Viktor és a Fidesz a szabadságharcos pávatánc végét járja, az elmúlt években tényleg elmentek a falig, de ott nem kézfogás várta őket (ahogy Orbán remélte Tusványoson), hanem egy kemény betonfal.”

A következő napokban hivatalosan is be fogom nyújtani az illetékes választási bizottságnak azt a jogászokkal egyeztetett kérdést, miszerint „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?” A hatályos szabályoknak és a célnak egyaránt megfelelő kérdés.

A politikus emlékeztet: Jövőre lesz kereken húsz éve, hogy Magyarország polgárai szavaztak az EU-hoz való csatlakozásról. Akkor 83 százalékos arányban, több mint hárommillió ember szavazatával döntöttünk az európai közösséghez való tartozásról. Minden felmérés azt mutatja, hogy a magyar emberek többsége – annak ellenére is, hogy a Fidesz támogatói közül ma már minden ötödik (!) kilépnie az EU-ból – még mindig és egyre jobban bízik az Unióban, sokkal jobban, mint saját kormányukban.

Ujhelyi jó gyerek. Még Lamperth Mónika belügyminiszter idején ismertük meg, normális volt, no meg a Fidesz fiataljaival is jóban volt. Éreztük benne a tűzt, a tettvágyat, a tenni akarást de aztán történt valami 2005 környékén. Azaz a Toller féle baloldali irányzat és Lamperth is ment, Gyurcsány meg megérkezett no meg az ő rokonai.

( Csákány)