hirdetés

Lukasenka elnök börtönbe be ment az általa lecsukatott ellenzéki politikusokkal tárgyalni. Ismét ütlegelték az új elnökválasztást követelő tüntetőket a rendőrök vasárnap a fehérorosz fővárosban, sajtójelentések szerint több tucatnyit el is hurcoltak közülük.

 

A felvételek szerint fekete ruhába öltözött rendőrök bottal verték a tiltakozókat, és rendszám nélküli tehergépkocsikba kényszerítettek és vittek el több tucatnyit. Egy másik képsoron egy vízágyú bevetése látszik ellenük. Az Interfax orosz hírügynökség szerint hanggránátokat is alkalmaztak a rendőrök a tömegoszlatás során.

A minszki rendőrség vasárnap csupán annyit közölt a tüntetésekről, hogy több tucat személyt vettek őrizetbe. Az Interfax orosz hírügynökség mintegy 50 őrizetbe vett személyről adott hírt.

Az augusztus 9-én lezajlott elnökválasztás elcsalt eredményére hivatkozva azóta sorozatos utcai tömegtüntetések vannak Fehéroroszországban. A belbiztonsági erők nem hivatalos adatok szerint több mint 13 ezer embert tartóztattak le a tiltakozások miatt. Sok ellenzéki személyiség jelenleg is börtönben van, vagy külföldre menekült, mint a választás második helyezettjének nyilvánított Szvjatlana Cihanouszkaja.

A Litvániában tartózkodó politikus egy vasárnapi szöveges üzenetében leszögezte, hogy a békés polgári tiltakozások mindaddig folytatódni fognak, amíg el nem érik a céljukat, “a szabad és ellenőrizhető választásokat”.

A vasárnapi tüntetéseket az után rendezték, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szombaton bebörtönzött ellenzékiekkel, köztük a Koordinációs Tanács tagjaival találkozott. Lukasenka négy és fél órán át tartózkodott a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) vizsgálati fogdájában. Többek között találkozott Viktar Babarika volt ellenzéki elnökjelölttel, akit még a választási kampány kezdetén bebörtönöztek.

A megbeszélések témájáról semmit sem tudni, mert a felek titoktartást fogadtak. A tárgyalás során Lukasenka állítólag azt hangsúlyozta, hogy “az alkotmányt nem az utcán írják”.

Közzé is tett a belarusz állami tévé a találkozóról készített felvételt, ahol elég morcoson beszélt Lukasenka a bebörtönzött ellenfeleinek. A képeken több ellenzéki képviselő nevetett, mások döbbenten ültek. Lukasenka itt arról beszélt, hogy az alkotmányt nem az utcán írják és, hogy meg kell vizsgálni a problémákat mélyebben.

Vasárnap az ország több más városában is hasonló tüntetések voltak – jelentette a Reuters hírügynökség.

( nagy a.)