hirdetés

Tudta, hogy a dugulást házilag is el lehet hárítani, ráadásul különleges eszközök vagy anyagok sem kellenek hozzá? Nem mindegy azonban, hogy a különböző típusú lefolyókhoz mit használ.

 

Az S.O.S. Vízszerelés segítségével az alábbiakban ismertetjük, hogyan és mivel tisztíthatóak a lefolyók házilag.

Ezek a leghatásosabb szerek

A szódabikarbóna széles körben ismert és alkalmazott tisztítószer. Kiváló fertőtlenítő- és súrolószer, vízkőoldásra és zsíroldásra azonban alkalmatlan. Így a lefolyóba nem érdemes szódabikarbónát szórnia. Épp azok ellen a lerakódások és szennyeződések ellen hatástalan ugyanis, melyek a dugulásért felelősek. Pláne ne keverje ecettel!

Ha már ecet, akkor van egy jó hírünk! Az ecet tökéletesen oldja a vízkövet és szinte biztos, hogy felfedezhető az Ön otthonában is. Duguláselhárításra vagy megelőzésképp öntsön 3-6 dl 20%-os ecetet a lefolyóba és hagyja hatni. Legfeljebb 30-70%-os arányban hígítható meleg vízzel, de minél kevésbé oldja, annál erősebb a maró hatása. 20-40 percet követően öblítse le bő vízzel a lefolyót. Ha szeretné elkerülni a dugulásokat, havonta-kéthavonta érdemes elvégezni ezt az ecetes öblítést.

Ha már minden kötél szakad, és a dugulás kritikus mértéket öltött, vessen be sósavat! Mivel igen erős szer, kizárólag kesztyűben, szellőztetés mellett alkalmazható. Miután a lefolyóba öntötte, várjon pár órát, majd bő vízzel öblítse le a lefolyót.

A megoldhatatlannak tűnő helyzetekben a legjobb azonban, ha szakértőhöz fordul, és nem próbálkozik házi szerekkel. Az S.O.S Vízszerelés munkatársa az sos duguláselhárítás során percek alatt megoldja a problémát.

Bízva a házi szerek hatékonyságában, ismerkedjen meg egy olyan szerrel, mely a duguláselhárítás megelőzésére és kezelésére is alkalmas. A trisó egy porszerű anyag, mely vízkőoldó és zsíroldó is egyben. Használatával hamar megszabadulhat a dugulástól. Miután a lefolyóba helyezett néhány kanállal, öblítse le vízzel. Két óra múlva szintén végezze el az öblítést.

Így tisztíthatóak a különböző lefolyók

Konyhai lefolyók esetén a legfontosabb a rendszeres karbantartás. Szűrő használatával megakadályozható a különböző ételmaradékok és egyéb lerakódások lefolyóba jutása, melyek a dugulások legnagyobb hányadát okozzák. A fentiekben ismertetett trisó vagy ecet-víz keveréket rendszeresen használva (lehetőleg felváltva) elkerülhetőek a problémák.

A WC lefolyó legnagyobb ellensége a benne lévő, kanyarban lerakódó vízkő, mely aztán csökkenti a cső keresztmetszetét. Ecet rendszeres használatával és a zsíros dolgok WC-be jutásának megakadályozásával a dugulás szerencsére kiküszöbölhető.

A zuhanyzóban lévő lefolyót a legtöbbször a hajszálak dugítják el, így itt is jól jön egy szűrő. Megelőzésre vagy kezelésre pedig az ecet és a trisó, végső esetben a sósav a legjobb fegyver.