hirdetés

Óriási, egyelőre megmagyarázhatatlan eredetű robbanás látszik a NASA legújabb röntgenfelvételén. A kataklizma forrása egy tőlünk 10,7 milliárd fényévre található galaxis és oka ismeretlen.

 

NASA robbanásA szóban forgó csillagváros alapból elég haloványnak és jelentéktelennek tűnt, ám 2014 októberében alig néhány óra leforgása alatt ezerszer fényesebbé vált, mielőtt ismét elhalványult – írja a Science Alert tudományos portál. A csillagászok értetlenül állnak az esemény előtt, szerintük egyetlen ismert csillagászati jelenség sem magyarázza a látottakat.

Valószínűleg egy teljesen új típusú kataklizmát sikerült megfigyelnünk– mondta a zürichi műegyetem (ETH Zürich) egyik munkatársa, Kevin Schawinski.

Bármi is legyen ez, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderítsük, mivel van dolgunk – tette hozzá. A titokzatos robbanás ezerszer fényesebb volt, mint a rendszerben található összes csillag együttvéve. Hasonló eseményt még nem detektáltak a világegyetemben.

Habár egyelőre csak a sötétben tapogatóznak, a csillagászok felállítottak pár teóriát, amely magyarázná a rejtélyes felfénylést. Az egyik ezek közül az úgynevezett gamma-kitörésekre fókuszál.

A gamma-kitörések látszólag véletlenszerű helyekről érkező gamma-felvillanások, amelyek 10-20 milliszekundumtól néhány percig tartanak, és gyakran követi őket utófénylés nagyobb hullámhosszokon (röntgen, ultraibolya, látható fény, infravörös és rádióhullám). Ezek a legfényesebb jelenségek a világegyetemben az ősrobbanás után. A megfigyelések alapján a gamma-kitörések többsége nagy tömegű (legalább 30-40 naptömeg) csillagok önmagukba roskadásakor jön létre, kisebb részüket két, egymás körül keringő neutroncsillag (vagy neutroncsillag, fekete lyuk kettős) ütközése idézi elő.

Ha ilyen gamma-kitörés történik, és az a Föld felé irányul, akkor először gamma-sugarak kezdenek bombázni minket, majd később gyengébb röntgensugarak érkeznek. A szóban forgó lehetséges gammakitörés a kutatók szerint azért látszódhat a korábbiaktól eltérőnek, mert az nem a Föld felé irányul, vagy az apró galaxison túlról érkezik.

Létezik egy harmadik lehetőség is, eszerint egy fekete lyuk szaggatott szét egy fehér törpecsillagot a távoli rendszerben, és ezt sikerült a kutatóknak észlelniük.

A különös jelenséget a NASA Chandra nevű röntgencsillagászati műholdja rögzítette. Az eszköz működése során összesen 2,5 hónapig figyelte az érintett galaxist, de a mostanihoz hasonló kataklizmát még sohasem kapott lencsevégre. A forrás pontos meghatározásához a kutatóknak a Hubble és a Spitzer űrtávcső segítségét is igénybe kellett venniük, így derült ki, hogy a röntgenkitörés egy tőlünk 10,7 milliárd fényévre található apró galaxisból érkezett, amely a Chandra Deep Field South nevű égrészen figyelhető meg.

A csillagászok most azt tervezik, hogy átnézik a Chandra űrteleszkóp és a Swift műhold, valamint az Európai Űrügynökség XMM-Newton teleszkópjának teljes adatbázisát. Elképzelhető ugyanis, hogy az említett kutatóeszközök már rögzítettek hasonló kataklizmát, csak a kutatók (a jel rövidsége miatt) nem vették észre. Ezen kívül továbbra is figyelik a csillagvárost a Chandra űrtávcsővel.