hirdetés

Komoly változások jöhetnek a közjegyzőknél. Az Európai Bizottság szerint ugyanis jogi szolgáltatásnál nem kiköthető a magyar állampolgárság. A szervezet szakmai elnöke szerint azonban nem kell komoly külföldi közjegyzői jelöltek rohamától tartani.

közjegyzőHamarosan valamennyi európai uniós ország és az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamának állampolgára is lehet közjegyző Magyarországon, ha megtanulja a nyelvet.

A cikk szerint az Európai Bizottság még 2006-ban indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben, mert – mivel a közjegyző közhatalmat gyakorol – magyar állampolgársághoz volt kötve a munkakör betöltése, ami a bizottság szerint jogi szolgáltatásnál nem kiköthető.

Az Európai Bíróság idén februárban a bizottságnak adott igazat az ügyben a letelepedés és szolgáltatásnyújtás szabadságának uniós alapszabályaira hivatkozva.

Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke, aki szerint helyénvaló volt a bíróság döntése, és úgy véli, nem a magyar kormánnyal szemben kívántak lépni.

Az elnök nem számít arra, hogy tömegével jelentkeznének külföldi állampolgárok, főleg a nyelvtudás és a magyarországi jogi szakvizsga követelménye miatt.

(Fotó: archív)